Cum îţi faci copilul student la Harvard încă din scutece

Cum îţi faci copilul student la Harvard încă din scutece

Un plan de economii îi poate plăti copilului cel puţin un an de studii.

Vrei să le oferi copiilor şansa să studieze în străinătate, să pornească într-o carieră antreprenorială încă de tineri sau să aibă avansul pentru prima locuinţă de la terminarea studiilor? Poţi face asta fără să devii milionar între timp. Planurile de economisire pentru copii sunt de două tipuri, în funcţie de instituţiile care le oferă. Pe de o parte sunt cele ale firmelor de asigurări, pe de altă parte ale băncilor, fiecare cu particularităţile sale.

Firmele de asigurări au contracte mai stricte, şi perioade de obicei standardizate.

Băncile sunt mai flexibile, însă oferă o dobândă fixă, de obicei sub randamentul unei asigurări unitlinked. Concret, în cazul băncilor e vorba de un depozit mai neobişnuit, în timp ce la firmele de asigurări e vorba de o asigurare unit-linked mai neobişnuită. În afară de diferenţele observabile cu ochiul liber, puteţi găsi în majoritatea ofertelor câte un bonus care să vă atragă atenţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

La firmele de asigurări găsim bonus de 5-10% din suma asigurată dacă plăţile au fost făcute la timp, bonusuri la evenimente speciale (prima zi de şcoală, nuntă, etc.) sau chiar 50% din valoarea contului dacă are medii între 9,5 şi 10 pe toată durata şcolii.

La bănci, bonusuri la deschiderea contului, bonus pentru alimentarea constantă a contului de economii sau dobândă dublă într-una din lunile anului. Planuri de economisire vs asigurări cu capitalizare BANCĂ

  • Depunerile sunt mai flexibile, banii putând fi economisiţi în orice ritm. Nu există un calendar prestabilit al depunerilor şi nici o sumă minimă de plătit.
  • Banii pot fi retraşi oricând, iar suma din cont va rămâne mereu cel puţin egală cu depunerile de până atunci.
  • Economiile sunt garantate prin Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, până la un plafon maxim de 100.000 de euro.
  • Dobânzile sunt relativ stabile, comparativ cu investiţia în instrumente financiare mai riscante.

ASIGURĂRI

  • Beneficiază şi de asigurare de viaţă şi invaliditate pentru părinte. Astfel, în cazul în care acestuia i se întâmplă ceva copilul va primi suma asigurată, iar în unele cazuri firma de asigurări poate prelua plata restului de rate până la final.
  • Există posibilitatea de a opta pentru planuri cu randament mai ridicat, cu investiţii în acţiuni. Riscul este şi el mai mare, dar pe termen lung pot aduce mai mulţi bani decât dobânda bancară.
  • Pot fi create produse mai complexe, prin adăugarea de opţiuni diverse la contract.

Citiţi şi:

  • Studiu: Românii, prea săraci să mai pună bani deoparte