Atacuri neconvenționale

Acțiunile sunt periculoase, pentru că atacă Germania, liderul UE, care are un guvern ce luptă să păstreze Europa unită în fața crizelor de securitate.


Germania evită să-l provoace pe Putin, încurajând țările UE să accepte compromisuri cu Rusia


În timpul conflictului din Ucraina, Rusia și-a intensificat activitatea de spionaj din Germania și din alte țări europene, relatează revista americană Newsweek. Potrivit Biroului Federal pentru Protejarea Constituției (agenția de securitate internă a Germaniei), Rusia a adoptat, în mod subversiv, două tactici folosite în trecut de KGB: destabilizarea și dezinformarea.

Janis Sarts, director al Centrului de Excelență pentru Comunicații Strategice al NATO, susține că Rusia a utilizat tacticile respective pentru a provoca nemulțumiri în Germania și, în final, pentru a o da jos de la putere pe Angela Merkel.

De asemenea, Rusia exploatează criza refugiaților pentru a crește insatisfacția și diviziunile din societatea germană.

Moscova nu se dă înapoi nici de la războiul cibernetic, autoritățile atribuind un atac major informatic asupra Parlamentului german, în aprilie 2015, unei „agenții militare rusești”. Hackerii au atacat și firme din industria de apărare.

Vestea bună e, potrivit sursei citate, că oficialii germani încep să reacționeze și au creat o unitate pentru a contracara dezinformările și pentru a lupta cu propaganda Moscovei. Se va înființa și o unitate de comunicare strategică, care să permită guvernului să răspundă rapid unor incidente.