Cum evită oligarhii ruși sancțiunile. Prietenii lui Putin și-au ascuns tranzacțiile și au scăpat basma curată

Cum evită oligarhii ruși sancțiunile. Prietenii lui Putin și-au ascuns tranzacțiile și au scăpat basma curată Sursa foto: Dreamstime.com

Oligarhii ruși au pierdut sume uriașe de bani din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei. Cu toate astea, ei au găsit o modalitate prin care să își protejeze averea și afacerile.

Oligarhii din Rusia s-au confruntat cu pierderi colosale din cauza sancțiunilor occidentale împotriva lui Vladimir Putin. Averea și afacerile lor ar putea dispărea definitiv. Fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, prieteni şi parteneri de judo ai liderului de la Kremlin, şi-au mascat unele tranzacţii prin intermediul unui tip de companie care nu necesită declararea adevăraţilor proprietari.

În Marea Britanie există așa numitele societăți ELP (Partneriate Englezești Limitate), care nu cer declararea adevăraților proprietari, iar asta este perfect pentru oligarhii ruși.

ELP-urile sunt utilizate în mod legitim de companii imobiliare, fonduri de investiţii şi fonduri de pensii. Se bucură de avantaje fiscale, iar suma riscată de adevăraţii lor proprietari este nesemnificativă, potrivit BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spune oligarhul rus, dușmanul lui Putin

După începerea războiului din Ucraina, Leonid Nevzlin, un fost magnat al petrolului care a fost forțat să fugă din Rusia în urmă cu două decenii, a precizat că Putin a căutat mai întâi să anexeze Ucraina, Moldova și Belarus, dar consideră că în acest moment „totul s-a schimbat”.

Vladimir Putin

Sursa foto: Vasilis Ververidis | Dreamstime.com

„Putin încearcă să distrugă Ucraina. O înțelegem din această violență insuportabilă și natura îngrozitoare a acestui război”, a spus Nevzlin. „El distruge orașele vorbitoare de limbă rusă, el distruge ființele umane. Acesta este modul lui de a se răzbuna – împotriva Ucrainei și împotriva lui Zelenski”, a declarat Nevzlin, referindu-se la liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

El a declarat că Putin s-a inspirat din strategia lui Adolf Hitler din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Ați văzut câmpul din Donbas care a fost semănat cu bombe și explozibili? Aceasta este viziunea lui pentru Ucraina”, a spus Nevzlin, referindu-se la bombele neexplodate și minele care rămân incorporate în câmpul de luptă.

Din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, mai mulți oligarhi ruși s-au întors împotriva lui Vladimir Putin, mai ales după ce s-au trezit fără bani. „Dacă nu ar fi fost atâtea victime, aș fi spus că sunt destul de fericit pentru că a intrat într-o luptă care va duce la moartea lui”, a încheiat Hodorkovsky.