Când trupele speciale americane au debarcat din opt elicoptere pentru a ataca ascunzătoarea lui Abu Bakr Al-Baghdadi, ele dispuneau de informații suficiente provenite de la diverse surse din Irak și Siria, care confirmau locul în care se adăpostea liderul ISIS.

Acesta se afla la numai câțiva kilometri de granița cu Turcia. Atât de aproape încât traiectoria de zbor i-a adus în spațiul aerian turc, astfel încât au trebuit să informeze Turciei și Rusiei despre survolul zonei. Însă nu le-au furnizat toate detaliile despre operațiune.

Cum se face că serviciile de informații turce nu știau că liderul ISIS se ascundea la o aruncătură de băț de frontieră? Cum a fost posibil ca un membru NATO, cu o armată atât de bine dotată ca Turcia, cu drone, cu radare și posturi de observații în toată provincia Idlib, să nu știe că Baghdadi se afla acolo?, se întreabă Jerusalem Post.

Presa turcă, în zdrobitoare majoritate pro-guvernamentală, a afirmat că Baghdadi nu a putut ajunge la Idlib decât trecând prin zone controlate de Forțele Democratice Siriene. Acestea sunt alcătuite din miliții kurde (YPG) și rebeli sirieni și sunt sprijinite de SUA. Pe 29 octombrie, Daily Sabah titra: „Moartea lui Al-Baghdadi dezvăluie legăturile dintre YPG și ISIS”.

Însă serviciile secrete turce monitorizează orice gest al YPG, deoarece Turcia susține că acesta are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat terorist. Tocmai de aceea, Ankara a cerut să controleze ea o parte din estul Siriei pentru a alunga YPG de la frontierele sale, considerându-l o mare amenințare pentru securitatea sa.

Un terorist intră nestingherit într-o țară NATO

Turcia susține că luptă împotriva ISIS, iar sub acest pretext a invadat în ianuarie 2018 Afrin, o altă zonă controlată de kurzi.

Cu toate acestea, serviciile secrete turce nu au putut să-l depisteze pe Baghdadi, dar Ankara susține că acestea „au jucat un rol cheie în lichidarea liderului ISIS”, deoarece au arestat și extrădat un consilier irakian al lui Baghdadi. Acesta se numea Ismael Al-Ethawi și „a dat autorităților SUA informații sensibile”.

Ankara spune că l-a găsit pe Al-Ethawi în provincia Sakarya, pe 8 februarie 2018, și că „intrase în Turcia printr-o zonă controlată de PKK”. Dar de ce nu l-au arestat autoritățile turce la intrare? Cum au eșuat serviciile unui stat NATO să oprească un terorist?

L-a descoperit după multă vreme și l-a interogat, scrie Daily Sabah. A fost extrădat repede, după doar șase săptămâni de arest. Turcia nu spune că interogatoriul său a produs informații valoroase, dar insistă că interogatoriile la care l-au supus irakienii și CIA „au permis o serie de operațiuni care au vizat grupul terorist”. De ce turcii nu au obținut aceste informații?, se întreabă J Post.

Taxă de protecție pentru Al-Qaida

Elementul decisiv în lichidarea lui Baghdadi, scrie The Guardian, l-a reprezentat un sirian „folosit pentru a aduce pe furiș nevestele a doi frați ai lui Baghdadi, Ahmad și Jumah, în Idlib via Turcia”. Tot el a adus din Irak și copii ai liderului ISIS. Serviciile turce nu au aflat nici de aceste mișcări?

Însă ofițerii de informații irakieni au putut să-l racoleze pe acest bărbat și pe soția lui, ca și pe unul din nepoții lui Baghdadi.

Liderul ISIS achita o taxă de protecție unui anume lider local Al-Qaida, Hurras Al-Din, scrie New York Times. Nici de această rețea jihadistă din Idlib nu avea cunoștință Turcia.

Baghdadi a ajuns la Idlib în iulie. S-a stabilit la Barisha, unde l-au găsit forțele speciale americane. Un bărbat din cercul său de apropiați l-a trădat de asemenea și a informat Forțele Democratice Siriene. Tot el a furat o pereche de indispensabili ai lui Baghdadi, iar analiza ADNa confirmat identitatea acestuia.

Bloomberg se întreabă: „Cum a putut liderul ISIS să găsească adăpost într-o provincie siriană controlată de armata turcă și aliații săi?”

Raidul american din 26 octombrie s-a produs fără participarea sau știința Turciei. France 24 a vorbit despre „neîncrederea față de un membru NATO, Turcia”. Și New Republic notează că serviciul secret turc MIT „nu este printre cele care au merite în depistarea lui Baghdadi”.

Alții se întreabă de ce Turcia nu a obținut nici un fel de informații de la cei peste 1000 de luptători ISIS pe care îi are în detenție.

„Turcia are de dat niște explicații”, spune Brett McGurk, fost emisar al Casei Albe pentru Coaliția anti-ISIS în Siria și Irak. „Este elocvent că armata americană a ales să lanseze operațiunea de la sute de mile distanță, din Irak, deși dispunea de echipamente în Turcia (baza de la Incirlîk – n.r.), țară membră NATO, chiar de cealaltă parte a graniței.”