Ilar, Jan Bohmermann, prezentator al unei emisiuni satirice pe canalul public ZDF, afirmă – într-o înregistrare video postată online miercuri seara pe site-ul internet al emisiunii sale Neo Magazin Royale – că el este la originea trucajului şi explică modul în care a procedat.

„Respiraţi profund, nu cădeţi de pe scaune, trebuie să fiţi foarte curajoşi!”, anunţă prezentatorul.

Urmează extrasul din controversata înregistrare video, făcută în 2013, în cursul unui festival la Zagreb. Ministrul, care denunţase duminică un „trucaj”, vorbeşte într-adevăr despre „a-i arăta un deget Germaniei”, dar gestul obscen cu care îşi însoţeşte cuvintele nu apare în film.

Bohmermann explică cum şi-a asigurat conivenţa colaboratorilor de la festivalul la care participase Varoufakis în Croaţia, care l-au ajutat să recupereze materialul video şi să-i insereze faimosul deget.

Înregistrarea a fost apoi difuzată online pe YouTube.

Extrasul astfel manipulat a fost difuzat, duminică seara, într-un talkshow politic cu mare audienţă pe ARD, alt canal public al televiziunii germane, unde Yanis Varoufakis răspundea în duplex de la Atena întrebărilor lui Gunther Jauch, prezentator foarte cunoscut în Germania.

Difuzarea acestor imagini, denunţate imediat ca fiind un fals de ministrul vizat, a indus o răceală suplimentară în emisiunea deja tensionată, într-o perioadă în care Berlinul şi Atena au dispute în legătură cu politica economică greacă şi cu viitorul Greciei în zona euro, scrie AFP, citată de Agerpres.

Jauch a promis să verifice veridicitatea înregistrării, iar societatea care îi produce emisiunea a difuzat luni un comunicat prin care asigura că nu a descoperit, „pentru moment, niciun semn de manipulare sau de trucaj”, potrivit opiniei „mai multor experţi”.

Bohmermann explică detaliat cum echipele sale au adăugat controversatul deget, la începutul lunii februarie, mergând până la ajustarea umbrelor create de gest pentru a-i conferi o mai mare autenticitate.

„Aştept de duminică seara să mă caute cineva şi să mă întrebe dacă noi am trucat filmul video, dar nimeni nu m-a căutat”, a spus Bohmermann, încheind: „Vă rog să ne scuzaţi, dle Varoufakis, nu vom mai repeta asta!”

Jan Bohmermann este şi autorul unui film video intitulat „V ca Varoufakis”, care a circulat enorm pe internet la sfârşitul lunii februarie şi care îl prezenta pe ministru grec ca pe un supererou capabil să plieze zona euro. În film apare pentru scurt timp şi faimosul deget.

ZDF nu a confirmat oficial versiunea lui Bohmermann, dar a retransmis pe Twitter confesiunea sa