Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum a scăpat Horia Colibășanu de uragan. Alpinistul se cațără în Himalaya
Cum a scăpat Horia Colibășanu de uragan. Alpinistul se cațără în Himalaya

Cum a scăpat Horia Colibășanu de uragan. Alpinistul se cațără în Himalaya

Alpinistul Horia Colibășanu a scăpat cu bine din uragan și continuă ascensiundea în Himalaya. Fenomenul meteo care a trecut cu o viteză de 180 km / h peste tabăra de bază unde se afla românul, nu l-a afectat pe acesta.

Horia Colibășanu este cel mai titrat alpinist român al momentului, având premii și reușite pe care nu le egalează nimeni. El încearcă să stabilească sezonul acesta o rută nouă pe vârful Dhaulagiri (8.167 m) din Himalaya, aflat la 8.167 m altitudine. Deschiderea unei rute noi spre un vârf de peste 8.000 de metri echivalează, pentru alpiniști, cu o medalie de aur la olimpiadă. Numai aşa pot fi pretendenţi la Piolet d’Or (Pioletul de Aur), cea mai mare distincţie oferă în acest sport. Colibăşanu este, de altfel, unicul român care a primit un Piolet de Aur, “Spirit of Mountaineering”, în 2009, anul în care a rămas cu alpinistul spaniol Inaki Ochoa pe Annapurna, încercând să-l salveze.

Românul escaladează în compania lui Marius Gane și a slovacului Peter Hamor, depășind, deja, de săptpmâna trecită, jumătatea distanței spre vârf.

Din tabăra de bază, Horia Clibășanu are vești îmbucurătoare. ”Echipa este bine, după ce uraganul a trecut peste tabăra de bază, pe la altitudinea de 7.000 de metri. Inclusiv traseul echipat a rămas neatins de uragan. Continuăm urcările pentru echiparea unui perete înalt de aproximativ 600 de metri”, a transmis alpinistul în acest week-end. Traseul  va presupune mai departe urcare pe creastă. Alpiniştii vor urca pe coasta nord-vestică a muntelui, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.

Anul trecut, Horia  Colibăşanu a încercat să deschidă o rută nouă spre Everest, însă a fost obligat să renunţe la ascensiunea finală din cauza riscului mare de avalanşe. El este însă singurul alpinist român care a reuşit să urce pe opt din cele 14  vârfuri care trec de 8.000 de metri din Himalaya. 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: