Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum a fost SALVATĂ una din ultimele păduri virgine din România de drujbele tăietorilor de lemne
Cum a fost SALVATĂ una din ultimele păduri virgine din România de drujbele tăietorilor de lemne

Cum a fost SALVATĂ una din ultimele păduri virgine din România de drujbele tăietorilor de lemne

Pădurea virgină Coșava Mică (Caraș Severin)a fost salvată pentru următorii 10 ani, în urma unei acțiuni inițiată de organizația Agent Green și care a mobilizat mii de români. Coșava Mică a devenit astfel simbolul celor 180.000 hectare de pădure virgină, care se află în pericol iminent.

“Pădurea aceasta, care arată așa cum a lăsat-o mamă natură după ultima eră glaciară, nu avea până acum absolut niciun stătut de protecție și era în pericol maxim de a devein un banal lemn de foc. Săptămâna trecută am primit informația oficială prin care se arată că noul amenajament silvic al Cosavei Mici încadrează această pădure la categoria T.1. Adică nu se poate tăia nici măcar o crenguță din ea în următorii 10 ani cât este valabil amenajamentul”, a spus Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Campania Agent Green pentru salvarea pădurii Coșava Mică a început în luna februarie a acestui an, după ce Romsilva a refuzat includerea acesteia pe lista făgetelor virgine nominalizate pentru a deveni patrimoniu mondial natural UNESCO. Organizația e depus la Ministerul Mediului fișa tehnică a pădurii și a demarat o petiție pentru salvarea pădurii, demers care, după schimbarea Guvernului s-a bucurat de succes.

Dacă fostul ministru ar fi fost mai receptiv pădurea nu ar fi pierdut, în acest interval, mai arată reprezenantul Agent Green, peste 5 hectare. “La începutul campaniei Coșava Mică măsură 739 hectare. Între timp s-au pierdut 5,5 hectare pentru că s-a exploatat la marginea nordică a pădurii și s-a tergiversate decizia, dar 733,5 hectare sunt acum în siguranță”, a adăugat Păun.