“Cu măsurile de carantină anti-pandemie în vigoare în toată Europa, cea mai mare și mai marginalizată minoritate a continentului – romii – se află la mâna polițiștilor rasiști și violenți care par a nu fi răspunzători în fața nimănui.

Polițiști din Slovacia și până în Irlanda, care oricum n-au nevoie de multe încurajări pentru a-i teroriza pe romi chiar și în vremuri normale, profită de criza sanitară fără precedent cu care ne confruntăm pentru a abuza, bate și hărțui bărbați, femei și chiar copii romi vulnerabili, cu impunitate deplină.

Nu este vreun secret faptul că Europa avea o problemă cu brutalitatea poliției cu mult înainte ca pandemia să apară. Anul trecut jandarmii francezi au fost criticați în întreaga lume pentru tratamentul violent pe care l-au aplicat „vestelor galbene” protestatare.

Un semnal de alarmă a fost tras anul trecut și în privința scutierilor greci, pe fondul știrilor despre violențe instigate de poliție împotriva studenților și jurnaliștilor.

În Regatul Unit, Poliția Metropolitană din Londra a fost acuzată în 2018 de rasism instituțional și măsuri polițienești disproporționate, după ce statisticile arătaseră că uzul forței de către ea făcuse un salt de 79% într-un singur an, minoritățile etnice având un risc mult mai mare decât oricine altcineva de a face obiectul unor asemenea tactici.

Deși nicio comunitate ori grup din Europa nu e complet imun la brutalitatea poliției, comunitățile marginalizate, așa cum sunt minoritățile etnice și religioase, refugiații și săracii, suportă de vreme îndelungată cea mai mare parte a acestei probleme cronice.

Romii, cea mai mare și, argumentabil, cea mai persecutată minoritate din Europa, se confruntă de decenii cu violența polițienească structurală și abuzurile în mai multe țări de pe tot cuprinsul continentului.

Noi, cei de la Centrul European al Drepturilor Romilor (ERRC), primim regulat informări despre abuzurile și violențele poliției împotriva romilor.

În ultimii ani am documentat comploturi ale unor forțe de poliție cu grupări de extrema dreaptă în cursul unor pogromuri etnice, tortura romilor arestați, uciderea romilor în propriile case și efectuarea de raiduri punitive în zone cu populație preponderent romă.

În ultimele câteva luni măsurile de carantină și de distanțare socială impuse de guverne pentru a opri răspândirea pandemiei au dus la un nou puseu al cazurilor de brutalitate polițienească în întreaga lume – și au exacerbat abuzurile cu care romii deja se confruntau.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE