Evenimentul Zilei > International > Cuba LIBRE: Parada GAY la Havana. Sora lui Raul Castro militează pentru căsătoriile HOMOSEXUALE
Cuba LIBRE: Parada GAY la Havana. Sora lui Raul Castro militează pentru căsătoriile HOMOSEXUALE

Cuba LIBRE: Parada GAY la Havana. Sora lui Raul Castro militează pentru căsătoriile HOMOSEXUALE

Peste 1000 de homosexuali, lesbiene și transsexuali cubanezi au defilat prin Havana sâmbătă. Unele cupluri au schimbat jurăminte, într-o ceremonie asemănătoare căsătoriei.

Al optulea Marș împotriva Homofobiei și Transfobiei de la Havana a avut în acest an o încărcătură suplimentară: într-un pavilion, în fața unei asistențe entuziasmate, 20 de cupluri au participat la o „Sărbătoare a Dragostei”, schimbând în mod simbolic jurăminte.

„Familiile noastre ne acceptă, dar societatea nu”, a declarat Raul Orta, care s-a „căsătorit” cu cel care îi este partener de 13 ani, Yaimel Medina. „Dacă unul dintre noi nu va mai fi aici mâine, celălalt pierde totul. Nu este corect.”

Referindu-se la parada desfășurată în ritmuri de conga, Raul Orta a spus:

„De opt ani trăim un vis pe care nu îl credeam posibil.”

Pentru cubanezii homosexuali din provincie, atmosfera liberală din Havana este o binecuvântare. Raiza Marmol, care s-a mutat în capitala Cubei din Camarguey acum doi ani și care a schimbat jurăminte cu iubita sa Yatiana Garcia, a declarat pentru Reuters:

„În interiorul țării, nici n-ai putea visa la un eveniment ca acesta.”

Până nu cu mult timp în urmă, regimul comunist din Cuba îi trimitea la muncă forțată pe homosexuali. Odată cu înlocuirea la putere a lui Fidel Castro de către fratele său Raul, a putut fi organizat acest marș anual.

Mariela Castro, fiica lui Raul, este o sprijinitoare acerbă a drepturilor homosexualilor și a căsătoriilor dintre ei. Membră a parlamentului, ea este și președinta Centrului Național pentru Educație Sexuală.

Duminică, aflat în vizită la Vatican, Raul Castro s-a declarat impresionat de Papa Francisc:

„Încep să mă rog din nou și mă întorc în Biserică, dacă Papa continuă în acest stil.”