Mai relevante decât voturile, au fost discuțiile de pe hol. Oricâtă democrație ar afișa uniunea, membrii sunt deja poziționați în două tabere: barniști și cioloșiști. Cei care-i sunt fideli liderului se întreabă de ce simpatizanții lui Dacian Cioloș nu se duc la PLUS. Ei nici nu acceptă ideea ca Barna să nu fie candidatul, ci Cioloș. De exemplu, deputatul Claudiu Năsui vorbește despre un tur doi între Iohannis și Dan Barna, nu despre candidatul alianței.

La sfârșitul lunii se va negocia și decide care va fi candidatul la președinție și care premier. Recent, Dacian Cioloș, într-un interviu pentru Hotnews.ro, i-a reproșat liderului USR că vorbește prea mult de președinție și prea puțin despre guvernare. „Din punctul nostru de vedere, la PLUS, dincolo de candidatul la Președinție, e foarte important să avem o poziționare clară de pe acum privind modul în care ne pregătim să guvernăm România. Vrem să-i convingem și pe colegii din USR, care vorbesc foarte mult de președinție, că noi trebuie să guvernăm România”, a afirmat Cioloș.

Afaceri cu statul

Dan Barna înclină mai mult către varianta ca USR să preia guvernarea după alegerile parlamentare de la sfârșitul anului 2020. Întâmplător sau nu, ieri au început să fie resuscitate informațiile despre contractele lui Dan Barna cu statul, în valoare de aproximativ 400 000 de euro. Mai mult, liderul USR este criticat de jurnaliștii de la Newsweek, publicație care-l are acționar și pe Marius Bostan, fost ministru în Guvernul Cioloș. Lui Dan Barna i se lipește, încet și sigur, eticheta de„politician de tip PSD care face afaceri cu statul”, chiar dacă ar fi câștigat contractele respective legal.

Potrivit unor surse citate de Capital, există mai mulți oameni de afaceri puternici care îl susțin pe Dacian Cioloș și au tot interesul ca acesta să ocupe cea mai mare funcție în stat. Strategii lui Iohannis lucrează la diverse scenarii și așteaptă să vadă care va fi candidatul pe care-l va întâlni președintele în turul doi, însă PSD este cotat cu șanse minime. Potrivit surselor citate de Capital,

Iohannis ar fi mult mai confortabil dacă ar fi Dacian Cioloș candidatul alianței, căruia i-ar fi promis poziția de premier.