„E complet nebun”, a răspuns Joe Biden marţi la cuvintele lui Donald Trump privind aspectul său în spatele unei măşti care pot fi traduse de la „ce idiot”, până la „un idiot perfect”. În timp ce purtarea măştii sau nu devine un gest politic în SUA, candidatul democrat şi-a focalizat campania pentru Casa Albă pe răspunsul preşedintelui american la criza coronavirusului, care a divizat America.

Alegând să poarte o mască neagră luni seara pentru prima sa apariţie publică după mai bine de două luni şi schimbându-şi imaginea proprie pe profilurile de Facebook şi Twitter pentru a fi văzut mascat, candidatul democrat se arată a fi clar în opoziţie cu miliardarul republican care a evitat mereu să poarte acel obiect de protecţie în public.

Când a fost întrebat despre mmesajele transmise de Donald Trump, el a răspuns: „Toţi medicii mari ai lumii spun că trebuie purtată masca atunci când te afli în mijlocul mulţimilor. Adevărul este că fiind în fruntea unei naţii trebuie să dai exemplu”, a adăugat el numind cuvintele preşedintelui „chestiuni de macho”. „A ucis oameni, ucide oameni”, a spus Joe Biden citând incredibilul bilanţ de aproape 100.000 de morţi din SUA, ţara ca mai îndoliată din lume.

Cu mască sau fără mască

Cu ocazia revenirii sale în faţa camerelor de luat vederi, democratul de 77 de ani a ales o zi solemnă în Statele Unite, fiindcă se celebrează memoria americanilor căzuţi. Însoţit de soţia sa, Jill Biden, care purta şi ea o mască neagră, a depus o coroană la monumentul celor căzuţi, în apropiere de casa sa din Delaware.

Joe Biden, cu faimoşii săi ochelari de aviator peste mască, avea urechile pleoştite, făcând imediat pe un jurnalist de la Fox News să comenteze batjocoritor: „Asta ne ajută să explicăm de ce lui Trump nu-i place să poarte mască în public”. Un mesaj pe care Donald Trump l-a preluat.

La o întrebare pe tweet, preşedintele a declarat că nu l-a criticat pe Joe Biden. „Biden poate purta mască. Dar era afară cu soţia, condiţii perfecte, vremea perfectă. Când se află înăuntru nu poartă măşti, deci mi s-a părut neobişnuit că el a purtat”, a spus el la Casa Albă.

Joe adormitul

Fiindcă n-a ieşti două luni din casă, republicanii lui Donad Trump l-a poreclit pe Biden „Joe adormitul” şi l-au descris ca pe un tip fricos şi senil spunând că „se pare că a devenit mai incoerent… nu-şi poate controla propriile emoţii”, asta şi pentru că scade în sondaje, deşi a primit susţinerea unei mari centrale sindicale, AFL-CIO.

Contrastul dintre cei doi poate fi explicat şi prin tipul de susţinători ai celor doi candidaţi, potrivit analistului Larry Sabato. „Femeile sunt puternic în favoarea măsurilor de distanţare socială şi a purtării măştilor. Pe de altă parte, Trump este susţinut de majoritatea băraţilor albi în special”, explică el, notează 20 Minutes.