Patru polițiști de la Serviciul Poliției Rutiere Iași au fost duși la audieri și acuzați de luare de mită. Cazul este unul atipic, deoarece polițiștii nu sunt acuzați că au luat bani, ci că au primit de mâncare de la patronul unei terase, pentru a închide ochii în cazul unor nereguli în trafic. Mai exact, susțin procurorii DNA ar fi comandat pizza și nu ar fi achitat-o.

„În cursul zilei de 26 august 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții în patru locații situate în municipiul Iași, dintre care una la sediul unei instituții publice. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a transmis Livia Săplăcan de la DNA București.

Perchezițiile au avut loc la un restaurant din Iași, de unde au fost ridicate imagini surprinse de camerele de luat vederi, cu ajutorul cărora procurorii DNA speră să poată proba infracțiunea de luare de mită, care constă în primire de foloase necuvenite, adică pizza și alte produse alimentare. O altă percheziție a avut loc la sediul Poliției Rutiere Iași, de unde au fost ridicate documente privitoare la activitatea celor patru agenți implicați, dar și la sediul Serviciului de Înmatriculări Auto. Alte două percheziții au avut loc la domiciliile a doi dintre oamenii legii.

Doi dintre polițiști au recunoscut acuzațiile și au fost plasați în stare de control judiciar, unul dintre ei fiind acuzat că a mâncat o pizza, în timp ce alți doi au fost reținuți. Unul dintre aceștia este acuzat că a mers, în ultimul an, de 25 de ori, la sediul restaurantului cu pricina unde a mâncat sau a comandat pizza pentru acasă, valoarea produselor fiind estimate la 2.650 leri. Un al treilea polițist este acuzat că a primit pizza pe gratis de patru ori.

Avocații celor implicați susțin că polițiștii și-au plătit de fiecare dată produsele consumate și că acuzațiile aduse de DNA sunt simple aberații juridice.

De altfel, chiar așa poate părea la prima vedere, după ce în cursul serii trecute, doi dintre angajații restaurantului cu pricina au fost reținuți, probabil ca mijloc de presiune, după ce au refuzat să facă declarații în fașa procurorilor DNA. Fără aceste declarații, dosarul spun surse din rândul Poliției Iași, este gol, iar dacă cei doi angajați au fost reținuți pentru 24 de ore, doar pentru a fi speriați și presați să facă declarații, se încalcă grav prevederile articolului 101 din Codul penal, care consacră principiul loialității. ”Este oprit a se întrebuința violențe, amenințări ori alte mijloace de constrângere, precum și promisiuni sau îndemnuri în scopul de a se obține probe”.

Prejudiciul în acest dosar este de 6.500 de lei și se bănuiește că cea mai mare parte din această sumă ar reprezenta pizza comandată și neplătită.