Evenimentul Zilei > Justitie > Cronică de instanță. Preotul care s-a făcut frate cu Secu’ pân a trecut graniţa. Are doctorat, după ce a „turnat”
Cronică de instanță. Preotul care s-a făcut frate cu Secu’ pân a trecut graniţa. Are doctorat, după ce a „turnat”

Cronică de instanță. Preotul care s-a făcut frate cu Secu’ pân a trecut graniţa. Are doctorat, după ce a „turnat”

Decanul Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Oradea, preotul Dumitru Megheşan (foto), a încercat să-l convingă, ieri, pe un magistrat de la Curtea de Apel Bucureşti, că Securitatea l-a şantajat să devină colaborator. Cauza se află la rejudecare, pe rolul Secţiei a VIII-a contencios.

Preotul Dumitru Megheşan se află la al doilea mandat de decan al Facultăţii de Teologie şi, conform legii, trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere, sub sancţiunea articolului din Codul penal care pedepseşte falsul în declaraţii cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, că „a fost/nu a fost” colaborator al Securităţii.

Megheşan nu a bifat nici că a fost, nici că nu a fost colaborator, ci a făcut o menţiune olografă că a fost şantajat să colaboreze. Acelaşi lucru l-a susţinut şi ieri, în faţa judecătorului. „Ca să cumpăniţi cum au fost vremurile pe atunci: aveam un doctorat în Elveţia şi mi-au spus ori colaborezi cu noi, ori eşti împotriva noastră. A fost un şantaj perpetuu. La vamă mi-au luat teza de doctorat şi mi-au spus: ori dai de ăsta, ori te dai jos din tren. Nimeni nu a avut de suferit de pe urma mea”, a declarat decanul.

Pe cine a „turnat”

Reprezentantul CNSAS a arătat că Dumitru Megheşan a avut numele conspirativ Mircea Constantinescu şi l-a „turnat” la Securitate pe un apropiat, care critica şi înjura partidul, îndeplinind astfel condiţiile de colaborator al Securităţii, descrise de art.2 din OG 24/2008.