Criza şi conservatorii zguduie sănătatea engleză din temelii

Criza şi conservatorii zguduie sănătatea engleză din temelii

Sistemul public de sănătate din Albion este lovit de reduceri de cheltuieli, înainte de a fi complet restructurat de o reformă majoră, care oferă puterea de decizie medicilor de familie.

Febra austerităţii a lovit generosul sistem britanic de sănătate şi va duce la raţionalizarea unui număr de operaţii comune, reducerea numărului de paturi în spitale şi chiar la economii în îngrijirea bolnavilor aflaţi în stadiu terminal, scrie "The Sunday Telegraph".

Măsurile sunt pregătite de oficialii Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) chiar în momentul în care guvernul conservatorului David Cameron asigură că îngrijirea medicală nu va suferi de pe urma crizei.

Lista economiilor aprobate de NHS va aduce restricţii pentru proceduri comune, precum înlocuirile de şold sau genunchi, operaţiile de cataractă sau tratamentul ortodontic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Săptămâna trecută, serviciul local de îngrijire primară (Primary Care Trust) din Sutton şi Merton, Londra, a aprobat o economie de 50 de milioane de lire în următorii doi ani. Planul include o reducere a duratei de internare în spital pentru bolnavii aflaţi în stare terminală, care vor fi sfătuiţi să-şi îngrijească boala acasă.

Vârstnici şi vulnerabili

Economii plănuieşte şi serviciul local de sănătate din Peterborough, care va închide astfel mai multe case de îngrijire pentru vârstnici. Alte economii plănuite de serviciile locale de sănătate vor aduce reduceri ale numărului de paturi în spitale şi concedieri de personal.

"Mă uit la aceste economii, pe care serviciile de sănătate leau plănuit în secret, şi sunt îngrijorată de faptul că cei mai dezavantajaţi sunt cei vârstnici şi cei vulnerabili", a declarat, pentru "The Sunday Telegraph", Katherine Murphy, reprezentantă a "Asociaţiei pacienţilor", grup care militează pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale.

Medicii la putere

Informaţiile privind reducerile de cheltuieli vin la două săptămâni după ce guvernul a anunţat o reformă majoră a sistemului de sănătate englez, care nu afectează şi Ţara Galilor, Scoţia sau Irlanda de Nord.

Vizate sunt serviciile locale de sănătate, care manageriază aproximativ 80% din bugetul alocat Sănătăţii, pe care îl alocă medicilor de familie şi spitalelor.

Potrivit reformei, responsabilitatea alocării bugetului va trece în următorii ani în grija medicilor de familie, care se vor asocia în cadrul unor consorţii. Amintitele servicii locale de sănătate, în număr de 151, precum şi structurile regionale, vor fi eliminate pentru a reduce birocraţia şi cheltuielile cu personalul.

Planurile de reformă prevăd mai multă independenţă pentru spitale, precum şi instituirea unui consiliu independent pentru Serviciul Naţional de Sănătate, care să-l elibereze de interferenţele politice.

Reforma, spune guvernul, le va oferi pacienţilor mai multă libertate în alegerea medicului şi a spitalului în care sunt trataţi.

"Aceasta este o încercare vizibilă de a economisi bani lăsând oamenii să sufere. Nu ne putem întoarce la vremea în care oamenii aşteptau ani întregi pentru o operaţie la şold.“, KATHERINE MURPHY, Asociaţia Pacienţilor

123 de miliarde de euro este bugetul anual alocat NHS