Evenimentul Zilei > International > CRIZĂ POLITICĂ în Georgia: Ministrul Apărării a fost demis. „DICTATURA este pe cale de a se instala în țară”
CRIZĂ POLITICĂ în Georgia: Ministrul Apărării a fost demis. „DICTATURA este pe cale de a se instala în țară”

CRIZĂ POLITICĂ în Georgia: Ministrul Apărării a fost demis. „DICTATURA este pe cale de a se instala în țară”

Primul ministru georgian Irakli Garibașvili l-a demis, aseară, pe ministrul Apărării, prooccidentalul Irakli Alasania, declanșând o criză politică ce amenință existența coaliției la putere.

„Pentru a evita politizarea forțelor armate georgiene și a Ministerului Apărării și asigura condiții adecvate pentru o anchetă independentă, am decis să-l demit pe ministrul Apărării", a declarat Garibașvili într-un comunicat, potrivit Reuters.

Această măsură neașteptată a fost precedată de deschiderea procedurilor judiciare împotriva mai multor înalți responsabili din Ministerul Apărării de la Tbilisi acuzați de corupție, o acuzație respinsă de Alasania ca „nefondată și cu motivații politice".

Cunoscut a fi un susținător fervent al intrării Georgiei în Uniunea Europeană și NATO, Alasania a declarat că lansarea acestor proceduri constituie "un atac împotriva alegerii euroatlantice a Georgiei", scrie Agerpres.

Secretarul de stat pentru integrare europeană și euroatlantică Alexi Petriașvili, care este un aliat al lui Alasania, și-a anunțat demisia în semn de protest contra deciziilor primului ministru.

„Dictatura este pe punctul de a se instaura în Georgia, democrația noastră este în pericol", a declarat secretarul de stat la scurt timp după demiterea lui Alasania.

Măsura ar putea declanșa o criză în coaliția de guvernare din șase partide Visul Georgian, cu partidul ministrului demis al apărării Irakli Alasania, Democrații Liberi, preocupat acum dacă să plece din guvern și să-i pună în pericol majoritatea în Parlament, notează Reuters.

Potrivit viceprim-ministrului Kakhi Kaladze, și alți membri ai partidului lui Alasania urmează de asemenea să demisioneze.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: