Necesarul de Cisplatin pentru o lună ar fi de peste 12.000 de fiole, scrie Digi 24, iar bolnavii de cancer beneficiază de acest medicament în mod gratuit.

Cel care a semnalat lipsa medicamentului a fost fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu. Prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, Voiculescu atrage atenția asupra cauzei lipsei Cisplatinului. 

„Zeci de oameni îmi scriu că CISPLATIN – un medicament esențial care se folosește de zeci de ani în tratamentul cancerului și care costă mai puțin de 100 lei/cură – nu este disponibil.
În mod normal, în fața unor astfel de nenorociri, ne întrebăm: “cum am ajuns aici?”.
De data asta însă știm foarte bine și CINE și CUM (printr-o politică de prețuri tembelă și prin eliminarea în 2017 a Listei Medicamentelor Esențiale introduse de mine în legislație în 2016) ne-a adus aici.
Poate îi întreabă cineva totuși pe domnii de la PSD și DE CE au făcut-o? De ce au lasăt oamenii fără medicamente?
Până una-alta… cât PSD-ALDE se bate cu justiția și cu statele paralele din mintea lor, noi ceilalți ne putem ajuta unii pe alții așa:
1. Dacă știți pe cineva care zboară de la Viena la București, scrieți-mi un comment aici;
2. Dacă sunteți medic oncolog sau pacient și aveți nevoie de un medicament, scrieți la www.medicamente-lipsa.ro – Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului ar trebui să răspundă; Puteți de asemenea nota aici sau îmi puteți scrie în privat”
, a scris el.

„Situația e cauzată de eliminarea listei medicamentelor esențiale. În 2016 am stabilit un mecanism de preț separat pentru medicamentele esențiale. Statul impune un preț pentru toate medicamentele. Problema e că dacă impunem un preț prea mic, medicamentele cele mai ieftine, unde profitul e mic, dispar. Trebuie să oferim un preț decent ca să nu dispară. Pentru asta am introdus lista, care a fost eliminată în 2017. Nu știm de ce. Ce a făcut Bodog a fost să reducă brusc prețurile pentru medicamentele ieftine, ceea ce a dus la dispariția lor”, a mai spus Vlad Voiculescu la Digi24.

Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer, a explicat că lipsa acestui medicament a început să se facă simțită în urmă cu câteva luni, dar acum s-a acutizat.

„Au mai fost stocuri pe ici, pe colo, care s-au epuizat și în acest moment pacienții noștri aleagră disperați să își procure medicamentele de pe piețele din țările vecine – Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, iar cei ce nu își permit renunță la tratament, renunță la viață. Buba este la Guvern. Dde ani de zile nu se face nimic, sistemul de sănătate e în comă, iar oncologia, Cenușăreasa sistemului de sănătate, e și ea în comă”, a spus Irimia la Digi 24.

Cezar Irimia spune că a semnalat autorităților dispariția medicamentului din spitale.

„Avem tone de memorii depuse la Ministerul Sănătăţii, am semnalat punctual dispariţia medicamentelor”, a spus el.