Criza "a ucis" cheful românilor pentru excursii

Criza "a ucis" cheful românilor pentru excursii

Turiştii români pleacă într-un singur concediu pe an şi preferă să se relaxeze la soare, în loc să se plimbe şi să viziteze împrejurimile.

Diminuările salariale, majorarea taxelor şi perspectiva de a-şi pierde locul de muncă au restrâns semnificativ perspectivele de vacanţă ale românilor. Cei care plecau în mai multe concedii s-au oprit la unul singur, în timp ce alţii au renunţat definitiv la plecări până la stabilizarea situaţiei.

Concediul de vară al românilor durează acum între 7 şi 10 zile şi se desfăşoară, preferabil, întrun hotel cu servicii complete, adesea chiar all inclusive, cu piscine spaţioase, într-o zonă unde se poate face plajă, iar preţurile din afara spaţiului de cazare sunt accesibile - pentru cumpărături sau ieşiri la terasă.

Destinaţii ieşite din top

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate destinaţiile au avut de suferit, înregistrând pierderi de 10-30% faţă de anul trecut, spun operatorii. Cea mai mare lovitură au primit-o zonele axate pe excursiile opţionale. "Destinaţiile care însumează cele mai multe caracteristici căutate acum de turiştii români sunt Grecia, Turcia şi Spania. Aici, oaspeţii găsesc plaje şi hoteluri spaţioase şi servicii de masă bune şi accesibile", afirmă Ciprian Enea, consultant besttourism.ro.

MALTA. Această destinaţie a înregistrat cele mai mari scăderi, cu aproape 80% faţă de anul 2008. De la trei chartere pe săptămână, a mai rămas doar unul, şi acela plin abia în proporţie de circa 70%. În 2008, în Malta au călătorit circa 6.000 de români, potrivit principalului operator al destinaţiei. Anul acesta însă, nu vor ajunge acolo mai mult de 1.300 de turişti, în condiţiile în care avionul de mici dimensiuni - 97 de locuri - va fi plin la toate cele 12-14 zboruri programate.

Cum a pierdut Malta din popularitate? În primul rând, preţurile de la faţa locului sunt destul de mari. În al doilea rând, nu se încadrează în noile pretenţii ale românilor - hotelurile sunt micuţe şi lipsite adesea de piscine, iar plajele sunt înguste, construite artificial, care pot fi numărate pe degete. Atracţia Maltei erau excursiile, care se dovedesc prea scumpe pentru bugetul turiştilor de azi.

TUNISIA. Este o destinaţie ieftină, însă calitatea serviciilor şi a hotelurilor lasă adesea de dorit. O dezamăgire pentru mulţi este şi mâncarea. Farmecul locului erau excursiile, fiind mult prea cald pentru plajă.

EGIPT. Este o destinaţie fascinantă pentru cei care vor să descopere urmele istoriei. Pe fondul noilor cerinţe însă, Egiptul pierde teren - nu se poate ieşi din hotel decât pe anumite zone, vizitele pe distanţe lungi pot fi realizate doar în structuri organizate şi sub pază, iar complexurile care practică all inclusive pierd teren în faţa preţurilor practicate în Turcia - diferenţele sunt de circa 200 de euro.

"Majoritatea românilor au un singur concediu şi preferă destinaţiile unde găsesc plaje, hoteluri spaţioase, precum şi servicii de masă cu un bun raport calitatepreţ, cum sunt Turcia, Grecia şi Spania.", CIPRIAN ENEA, consultant besttourism.ro

PREFERINŢE

Turcia, Grecia, Bulgaria şi Spania, în top

  • Cele mai multe curse charter şi cea mai mare înghesuială se înregistrează acum pentru cursele spre Turcia, spun operatorii. Preţurile de circa 500-600 de euro/persoană, la hoteluri de patru sau chiar cinci stele, all inclusive, i-au atras pe mii de turişti români. Dacă zborurile din mai-iunie au fost pline, acum cele mai slabe zile nu înregistrează grade de ocupare sub 80%.
  • În pericol să-şi piardă prima poziţie a podiumului, Grecia a aruncat în joc tot ce avea - oferte speciale şi mai multe chartere către insule - Zakinthos, Santorini, Rhodos, Kos. Preţurile pornesc de la 300 de euro/ persoană/mic dejun şi ajung la 500-600 de euro/persoană pentru o săptămână cu demipensiune sau chiar all inclusive.
  • Cu un val de last minute-uri, bulgarii au invadat piaţa românească şi au atras aproape la fel de mulţi turişti ca anii trecuţi. La cinci stele cu all inclusive, preţul ajunge la 35-40 euro/ zi/persoană.
  • În Spania, preţurile sunt mai mari, dar peisajele merită banii. Pentru o săptămână, turiştii plătesc de la 400 euro/două stele.