Evenimentul Zilei > International > Criterii DEFAVORABILE României în relocarea agențiilor europene de la Londra
Criterii DEFAVORABILE României în relocarea agențiilor europene de la Londra

Criterii DEFAVORABILE României în relocarea agențiilor europene de la Londra

Decizia de relocare a agențiilor europene de la Londra a fost amânată până în noiembrie, dar aceasta dezavantajează țări cum este România.

Importantele agenții europene care își au sediul la Londra vor fi relocate în urma Brexit, dar o decizie în acest sens va fi luată în luna noiembrie, pentru ca discuțiile despre procedurile necesare să poată avea loc fără presiunea timpului. Cele mai importante agenții europene de la Londra sunt Agenția Bancară Europeană (EBA) și Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), o decizie pentru relocarea acestora urmând să fie luată la summitul de la Bruxelles, în luna octombrie.

Relocarea celor două agenții nu este ușoară, multe țări europene dorind să găzduiască agențiile, printre acestea Bulgaria, România, Croația, Cipru și Slovacia, care nu găzduiesc nicio agenție UE în prezent. În același timp Franța și Germania candidează pentru găzduirea ambelor agenții. Relocarea celor două trebuie să aibă loc până în anul 2019, când Marea Britanie se desparte de Uniunea Europeană.

Condițiile pentru relocarea agențiilor nu sunt simplu de respectat, criteriile fiind o capacitate de cazare pentru 30.000 vizitatori pe an pentru agenția medicamentului, în timp ce agenția bancară are o necesitate de cazare pentru 9.000 persoane. Mai mult, orașele care vor găzdui agențiile trebuie să aibă instituții de învățământ internaționale pentru copiii angajaților străini ai agențiilor, dar și spațiu pentru stocarea unui număr mare de documente. În cazul agenției medicamentului, este necesar un spațiu de stocare pentru 34.000 cutii cu documente.

În cazul României, Președintele Klaus Iohannis a declarat, la sfârșitul lunii aprilie, ca Guvernul trebuie sa-și facă mai bine "temele" in ceea ce privește găzduirea Agenției Europene a Medicamentului. "Statele interesate trebuie sa vina cu oferte foarte concrete si aici cred ca mai avem de lucru, Guvernul trebuie sa-si faca temele mai bine si eu evaluez ca pana la sfarsitul anului vom avea primele concluzii pe relocarea agentiilor. Astept de la Guvern sa-si faca temele, sa propuna un sediu, sa propuna conditii financiare, tot ce trebuie pentru a fi o tara atractiva pentru agentie.”