”Ordonanța de urgență este rezultatul unei atribuții de delegare legislativă care este conferită Guvernului. Dar această delegare legislativă nu operează în orice condiții ci numai atunci când urgența este justificată. Din punctul meu de vedere, ar exista o urgență justificată doar pentru implementarea deciziilor CCR, care nu au fost implementate prin măsuri legislative și atât. Urgența din acest punct de vedere rezidă de mult timp. Dar ăsta nu este un pretext pentru a profita de aceste decizii pentru a adopta pe cale de OUG și alte soluții legislative care nu făcut obiect de analiză a CCR”, a declarat Cristina Tarcea pentru Realitatea TV.

Președinta Înaltei Curți a criticat declarațiile politicienilor referitoare la magistrați.

”În secolul 21 în spațiul public aud declarații prin care se dau directive judecătorilor ce să facă, cum să facă. În secolul 21 aud declarații în spațiul public că ar trebui reincriminată insulta și calomnia. În secolul 21 aud declarații în spațiul public că ar trebui desființate hotărârile judecătorești irevocabile. Vi se pare că suntem pregătiți pentru a ne respecta obligațiile în plan internațional?”, a mai spus Tarcea.

Premierul Viorica Dăncilă i-ar fi promis joi prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că Guvernul nu va adopta în ședința de vineri Ordonanța de urgență pentru modificarea codurilor penale cerută de PSD, au declarat pentru Mediafax.ro surse guvernamentale.

Proiectul de OUG ar modifica radical codurile penale în beneficiul condamnaților și inculpaților. Unul dintre marii beneficiari ar fi Liviu Dragnea, care ar scăpa de toate dosarele penale. Modificările Codurilor Penal și de Procedură Penală vor reduce pedepse, termene de prescripție, vor extinde perioada de contestație în anulare, vor dezincrimina anumite fapte și vor deschide calea rejudecării unor dosare.