Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cristian Țopescu, suspendat de Elena Ceaușescu și reabilitat de Valentin
Cristian Țopescu, suspendat de Elena Ceaușescu și reabilitat de Valentin

Cristian Țopescu, suspendat de Elena Ceaușescu și reabilitat de Valentin

Cristian Țopescu a avut o carieră tumultuoasă și a fost nevoit să stea departe de microfon timp de șase ani.

Puține sunt marile performanțe ale sportului românesc la care Cristian Țopescu să nu fi fost părtaș. Specializat în mai multe direcții, regretatul jurnalist, decedat în 2018, este considerat de toți cei care l-au auzit prin intermediul televizorului cel mai mare comentator sportiv.

Perioada în care naționala masculină de handbal făcea legea la nivel mondial, uluitoarele succese ale Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal – 1976, meciurile jucate de „Generația de Aur” la turneele finale sau răsunătoarele victorii ale gimnasticii românești la Jocurile Olimpice, toate s-au identificat și cu vocea lui Cristian Țopescu.

Comentatorul a trecut printr-un moment critic în carieră, după ce a fost suspendat de regimul ceaușist în perioada 1983 – 1989. Omului de televiziune i s-a tras de la un comentariu făcut în timpul partidei Suedia – România (0-1), jucat în preliminariile Campionatului European din 1984. Meciul cu pricina s-a disputat la Stockholm, la data de 9 iunie 1983.

„Dacă i se va aproba să joace peste hotare (n.r. – era vorba despre Ilie Balaci), ca şi lui Bölöni şi lui Ştefănescu, care sunt de asemenea solicitaţi, nu vor fi decât avantaje pentru ţară, pentru federaţie, pentru club, pentru jucători şi pentru echipa naţională, iar cel mai mare avantaj, cu efecte considerabile în timp, va fi stimulentul extraordinar pentru cei tineri, care vor vedea că un jucător serios, care munceşte, care se pregăteşte conştiincios, are la o anumită vârstă şansa de a juca la o echipă străină valoroasă, sporind prestigiul fotbalului românesc”, opinase Țopescu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE