Cristian Rizea a pierdut din nou la Chişinău. Cererea de extrădare, scoasă de pe rol

Cristian Rizea a pierdut din nou la Chişinău. Cererea de extrădare, scoasă de pe rol Sursa Facebook/ Cristian Rizea

Cererea de extrădare a fostului deputat PSD Cristian Rizea a fost scoasă de pe rol de către Judecătoria Chişinău, la solicitarea Ministerului Justiţiei.

Cristian Rizea este nemulţumit de decizia autorităţilor Republicii Moldova. Judecătoria Chișinău a admis cererea Ministerului Justiției privind încetarea examinării demersului de extrădare a fostului deputat român, Cristian Rizea. Acesta a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de influență, spălarea banilor și influențarea deputaților.

Reprezentanții statului au susținut clasarea cazului, deoarece temeiurile care au stat la baza depunerii acestuia au dispărut odată cu expulzarea lui Rizea, în luna aprilie curent.

De altă parte, apărătorul ex-deputatului român a insistat pe continuarea examinării cauzei, motivându-și poziția pe faptul că expulzarea sa ar fi fost contrară legii. Judecătorul Cristina Cheptea a decis însă că demersul ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este relevant.

Ne puteți urmări și pe Google News
Cristian Rizea a pierdut din nou la Chișinău

Cristian Rizea

Dosare pierdute pe bandă rulantă

După expulzarea din Republica Moldova, Rizea a început să piardă pe bandă rulantă procesele de judecată în instanţele din Chişinău. Vara trecută, Cristian Rizea a pierdut 3 dosare, toate fiind intentate fostului deputat pentru defăimare. Cu toate acestea, este puţin probabil ca deciziile pronunţate la Chişinău. Aflându-se în penitenciar, Cristian Rizea nu are acces la internet, iar pretinsa sa emisiune „Spovedania lui Rizea” nu mai apare.

Recent, Judecătoria Chişinău a respins cererea lui Rizea prin care a fost contestat un proces verbal. Este vorba de calomnierea fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. Rizea a declarat la pretinsa sa emisiune că acesta a avut o relaţie amoroasă cu jurnalista de la postul de televiziune TV 8, Mariana Raţă.

Judecătoria Chişinău i-a dat câştig de cauză şi interpretei Olga Ţîra, obligându-l pe fostul deputat român să dezmintă informaţiile calomnioase.

Puţin mai înainte au câşigat dosarele intentate împotriva lui Rizea un om de afaceri, o avocată şi fosta soţie a ex-premierului Vlad Filat, jurnalista Angela Gonţa.

Moştenirea” lui Cristian Rizea în instanţele moldoveneşti

Amintim că Cristian Mihai Rizea a fost expulzat din Republica Moldova în seara de 27 aprilie anul curent. Autorităţile de la Chişinău l-au declarat indezirabil.

Avocaţii lui Cristian Rizea au contestat în instanţă  expulzarea clientului lor de pe teritoriul Republicii Moldova. Ei susţin că au fost încălcate mai multe norme . În special, susţin apărătorii, a fost încălcat accesul liber la justiţie. Potrivit apărătorilor, autorităţile moldoveneşti nu aveau dreptul să-l extrădeze pe Rizea. Motivul ar fi că instanţa nu s-a expus asupra legalităţii decretului fostului preşedinte Igor Dodon, privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova. La fel, instanţa nu a emis o decizie asupra cerererii autorităţilor de la Bucureşti privind extrădarea.

Prima instanţă a respins contestaţia avocaţilor lui Rizea. Apărătorii sunt decişi să ajungă la CEDO.

După expulzarea lui Rizea, în instanţele judecătoreşti din Republica Moldova au rămas pe rol zeci de dosare  în care fostului deputat are statut de învinuit. Judecătorii amână şedinţele de judecată sau le scot de pe rol pe motiv că nu pot examina cauza în lipsa pârâtului.