Evenimentul Zilei > Justitie > Cristi Danileț a PIERDUT DEFINITIV procesul cu Dan Andronic. Decizia INSTANȚEI în cazul ARHIVA SIPA
Cristi Danileț a PIERDUT DEFINITIV procesul cu Dan Andronic. Decizia INSTANȚEI în cazul ARHIVA SIPA

Cristi Danileț a PIERDUT DEFINITIV procesul cu Dan Andronic. Decizia INSTANȚEI în cazul ARHIVA SIPA

Cristi Danileț, judecător și fost membru al CSM, a pierdut, definitiv, procesul în care îl acuza pe jurnalistul Dan Andronic de calomnie, în urma dezvăluirilor făcute de „Evenimentul zilei”, în serialul de dezvăluiri „Dosar Arhiva SIPA”. Magistrații Tribunalului Maramureș au decis, definitiv, respingerea ca nefondat a recursului formulat de Vasilică Cristi Danileț, după ce acesta a invocat o excepție de neconstituționalitate, la scurt timp după ce procurorii au clasat dosarul.

Magistrații Tribunalului Maramureș au decis, definitiv, vineri, respingerea ca nefondat a recursului „formulat de petentul VASILICĂ CRISTI DANILEŢ împotriva încheierii penale nr.1641 din 24.05.2018 pronunţată de Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul nr. 5625/211/2018”. În primă instanță, în procesul în care fostul judecător CCR  l-a acționat în judecată pe jurnalistul Dan Andronic, magistrații de la Cluj-Napoca au stabilit, la data de 24 mai 2018: „În baza art. 29 al 3 din Legea nr. 47/1992 respinge ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate invocată de către petentul VASILICĂ-CRISTI DANILEŢ cu privire la disp. art. 250 din Legea nr. 187/24.10.2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal”.

Danileț a ridicat excepția de neconstituționalitate în cadrul plângerii împotriva soluției de clasare emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca prin care jurnalistul Dan Andronic era scos de sub urmărire penală. Judecător la Tribunalul Cluj, Vasilică Cristi Danileț a depus o plângere penală împotriva jurnalistului Dan Andronic, pentru calomnie. Magistratul a invocat o infracțiune exclusă din Noul Cod Penal: calomnia, motiv pentru care procurorul de caz a dispus clasarea dosarului. Așa cum a declarat Cristi Danileț, citat de clujjust.ro, „am urmărit să obțin o decizie prin care să obțin reincriminarea calomniei”. „Nu abandonez ideea”, a spus judecătorul care a adăugat: „Nu mi-a permis instanța să ajung la CCR. Așa că voi cere despăgubiri de la Andronic și EVZ doar în civil”.

Cristi Danileț a depus plângeri penale împotriva lui Dan Andronic și a cotidianului „Evenimentul Zilei” după dezvăluirile făcute în serialul „Dosarul Arhiva SIPA”.  

Reamintim că cel care a făcut primul dezvăluirile privind arhiva SIPA, în mai 2017, a fost jurnalistul Dan Andronic care a devoalat în EVZ faptul că mai multe documente au fost copiate din arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, comisie la care a participat și judecătorul Cristi Dănileț. Urmare dezvăluirilor, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a confirmat copierea a peste 3000 de file din arhiva SIPA și faptul ca acolo au patruns persoane fără certificat ORNIS.

În cadrul acestor dezvăluiri se arată că arăta că Danileț s-a folosit de poziția de la SIPA pentru a copia dosare din arhiva securizată. Materialul s-a bucurat de o popularitate ridicată, iar Danileț a anunțat atunci că îi va cere socoteală jurnalistului Dan Andronic, cel care de altfel a semnalat articolul respectiv.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: