Crin Antonescu: Ar fi un miracol jenant dacă s-ar reface USL-ul

Crin Antonescu: Ar fi un miracol jenant dacă s-ar reface USL-ul

Președintele Crin Antonescu, a declarat la Realitatea TV, că PNL poate impune președintele, iar chiar dacă Traian Băsescu este în continuare un jucător pe scena politică, pentru alegerile prezidențiale este "o locomotivă mică". Pe de altă parte, șeful PNL a mărturisit că ar fi "un miracol jenant dacă s-ar reface USL-ul", după alegerile europarlamentare din 25 mai.

LIVE TEXT: Nu am încetat niciodată, nici atunci când eram candidatul oficial USL la prezidențiale, să spun despre mine că sunt un om de dreapta. Nu cred că această competiție prezidențială se reduce la dimensiunea ideologică, ci la altceva. Nu ezit însă să spun că sunt un candidat de dreapta. Noi suntem în acest moment și pentru perioada următoare un partid de opoziție. Un partid de opoziție nu are nevoie de alianțe, decât conjunctural. Pentru alegerile prezidențiale există o bătălie de a intra în turul doi, pe care PNL o poate duce fără a apela la un aliat. Pentru turul doi, există o alianță a alegătorilor. Abordăm lucrurile într-un mod mai larg decât actuala configurație parlamentară. Nu cred că alianțele sunt pe primul plan, nici pentru noi, nici pentru alții. Am sublinat importanța alegerilor europarlamentare din acest punct de vedere (dacă vom face sub 20% voi demisiona). Am convingerea că PNL a câștigat foarte mult la capitolul organizării, la capitolul teren. La 150 de parlamentari și aproape 900 de primari, se pot întâmpla dezertări punctuale. Vulerabilitățile sunt peste tot, dacă cineva cu trecutul domnului Tăriceanu a făcut ce a făcut. Pe dreapta, există cu certitudine doar Partidul Național Liberal. E singurul partid care are o identitate și o istorie de dreapta și a acționat, fie din opoziție, fie de la putere, în acest sens politic. Factorul comun al alianțelor făcute de PNL a fost stăvilirea tentativei de a se așeza în politica românească a unui partid-stat. DESPRE DEMISIE Mă înduioșează acea așteptare a unora de a aștepta demisia mea. Am spus că demisionez dacă Traian Băsescu nu va fi demis. Am interpretat nu ca fiind o victorie a lui Băsescu. Nu voi demisiona pentru că PNL va face binişor peste 20%. DESPRE USL În politică nu există miracole, ar fi un miracol jenant dacă s-ar reface un proiect care a eșuat, chiar dacă e păcat că a eșuat. Să zicem că PNL nu face 20% la europarlamentare și Antonescu pleacă. Nici atunci nu există nicio șansă să se refacă USL-ul, pentru că am făcut foarte multe eforturi pentru evitarea ruperii. Am consumat foarte multă energie, am pus tot ce aveam mai bun în acest proiect. Dacă am ajuns la concluzia că e mai sănătos să punem capăt, nu putem să ne răzgândim doar pentru că li s-ar oferi colegilor mei oportunitatea de a ajunge la europarlamentare. DESPRE MIRCEA DIACONU Dovada bunei credinţe din partea noastră a fost că noi, luând iniţial informaţiile de la domnul Mircea Diaconu, am intenţionat să-l punem pe un loc eligibil, super-eligibil, pe listă. În momentul în care în urma comunicatului ANI am verificat, ca să spunem aşa, întregul dosar, am constatat că acest lucru nu se putea şi atunci sigur că am luat decizia pe care am luat-o finalmente", a răspuns preşedintele PNL.

Mircea Diaconu se află, din nefericire, sub efectul unei sentinţe definitive a ICCJ, din 19 iunie 2012, şi care îi interzice domnului Mircea Diaconu dreptul de a ocupa o funcţie de demnitate publică vreme de trei ani, adică până în iunie 2015. Noi am avut toate bunele intenţii. Mircea Diaconu, atâta vreme cât a fost în PNL - unde de altfel sperăm ca după acest episod al încercării de candidatură independentă să şi revină, locul său este acolo, noi îl aşteptăm - am avut şi avem faţă de Mircea Diaconu toată preţuirea. PNL nu îşi poate permite şi nu şi-a permis niciodată să ignore sau să încalce o sentinţă definitivă a unei instanţe, cu atât mai mult o sentinţă definitivă a ICCJ. Nu am făcut-o nici cu alte prilejuri, chiar dacă au existat sentinţe, decizii ale instanţelor, care nu ne-au făcut plăcere, care au afectat chiar mai grav decât în cazul Mircea Diaconu, membrii importanţi ai PNL, oameni aflaţi în conducerea sa. DESPRE UCRAINA Rusia, dincolo de regimurile politice: Rusia Țaristă, Rusia lui Lenin și Rusia lui Putin. Rusia lui Elțîn a fost Să înțelegem întâi Rusia. Deși sunt oameni care cunosc această mentalitate, există voci care se miră de reacția Rusia. Este vital pentu Europeni să determine o anumită linie a administrației americană E un moment în care noi europenii trebuie să determinăm rămânerea în alianța euro-atlantică. Pentru că altfel avem de aface cu mentalitatea Rusia. Statele din UE, inclusiv România, și-au asumat susținerea financiară a NATO. Acel 2%. Putem să ne trezim cu o reorientare a SUA, în zona Asia-Pacific. Ceea ce cred că ar trebui să face, cel mai important lucru e să facem parteneriatul miliar și economic să se realizeze. De aceea am și cerut o consultare, poate eventual să facem o declarație comună, și privitor la R. Moldova. Slavă domnului, în fond toți avem consens, toți aspirăm către valorile occidentale. Noi să fim, cu toate mijloacele politice, către aceste valori. Articol în curs de actualizare.

Ne puteți urmări și pe Google News