Tribunalul Penal Internațional (TPI) a autorizat, joi, în apel, deschiderea unei anchete pentru crime de război și crime împotriva umanității în Afganistan, unele din aceste presupuse infracțiuni ar fi fost comise inclusiv de soldați americani.

Judecătorul TPI Piotr Hofmansk a anunțat că „procuratura este autorizată să înceapă o anchetă cu privire la presupuse crime comise pe teritoriul Afganistanului începând cu 1 mai 2003”, anulând deciziat decizia asupra unei proceduri în primă instanţă, scrie Ouest-France.

Judecătorii TPI (instanţă cu sediul la Haga) , au refuzat în aprilie să autorizeze deschiderea unei anchete cu privire la aceste crime comise în Afganistan, țară distrusă de război, estimând aceasta „nu ar servi intereselor justiţiei”.

Această decizie a intervenit la o săptămână de la revocarea vizei pentru Washington a procuroarei TPI Fatou Bensouda, care a salutat o mare victorie.
Administraţia Trump s-a opus oricărei anchete a TPI (instanță înființată în 2002 pentru a judeca atrocitățile comise în lume) în Afganistan.

SUA, care nu este membru al TPI, au anunțat la jumătatea lunii martie sancțiuni fără precedent împotriva jurisdicției internaționale, cu restricții de viză împotriva oricărei persoane direct responsabile de o posibilă anchetă împotriva personalului militar american.

În luna septembrie, Procuroarea Fatou Bensouda a făcut apel, în septembrie la verdictul judecătorilor. Ea vrea să ancheteze nu numai presupulele crime comise începând cu 2003 de soldați talibani și afgani, ci și cele comise de forțele internaționale, inclusiv de trupele americane.

Potrivit ONU, aproximativ 3500 de civili au fost uciși și 7000 răniți, anul trecut, în Afganistan.

Acuzații de tortură au fost formulare și la adresa CIA.