Evenimentul Zilei > International > Crima de pe submarin. Bucăți din trupul ziaristei au fost scoase la mal
Crima de pe submarin. Bucăți din trupul ziaristei au fost scoase la mal

Crima de pe submarin. Bucăți din trupul ziaristei au fost scoase la mal

În cazul, devenit deja celebru, al jurnalistei suedeze ucise în Danemarca, în această vară, polițiștii au anunțat că s-a găsit capul tăiat al tinerei. Scafandrii au descoperit saci cu părți ale corpului și haine ale reporterului care urcase la bordul unei nave, în august, pentru a-l intervieva pe inventatorul danez al unui submarin.

Ofițerii danezi, care anchetau dispariția și, ulterior, moartea jurnalistei suedeze Kim Wall, au anunțat, în weekend, că au găsit bucăți din trupul fetei, inclusiv capul ei tăiat.

Crima oribilă

Jurnalista independentă a fost văzută ultima dată în viață în 10 august, când a mers să-l intervieze pe inventatorul Peter Madsen, acuzat acum de uciderea ei.

Trupul dezmembrat al tinerei a fost adus la țărm după 12 zile de la îmbarcarea la bordul sumbarinului construit de Madsen.

Anchetatorul Jens Møller Jensen a declarat că scafandrii au găsit capul și picioarele lui Wall, dar și hainele ei și un cuțit, în saci de plastic în care erau „bucăți mari de metal”, pentru ca sub greutatea acestora sacii să ajungă pe fundul mării.

„Ieri dimineață am găsit un sac în care erau hainele lui Kim, lenjeria intimă, ciorapii și pantofii. În același sac erau un cuțit și câteva țevi de mașină, pentru ca sacul să se scufunde”, a spus polițistul.

Autopsia a confirmat că este vorba despre capul lui Wall și că nu există semne de fractură sau „alte lovituri violente ale craniului”.

Declarația inventatorului

Bucățile de corp au fost descoperite, vineri, lângă locul în care s-a găsit, în 22 august, corpul dezbrăcat, pe coasta orașului Copenhaga, Brațele încă lipsesc, iar cauza morții urmează a fi stabilită.

Peter Madsen (46 de ani) susține acum că Wall a murit accidental, după ce s-a lovit la cap într-o trapă de fier a submarinului, dar la audierea de la tribunalul din Copenhaga s-a afirmat că existau 15 răniți de cuțit pe corpul femeii. Instanța a mai aflat că s-au găsit imagini cu femeia strangulată și decapitată, pe un computer care se presupune că îi aparține danezului.

Avocata acestuia, Betina Hald Engmark, a declarat pentru Reuters că a fost informată despre găsirea altor părți ale corpului tinerei și a unor haine, dar nu a dorit să facă alte comentarii.

Un nou termen al procesului în care este judecat Madsen a fost stabilit pentru 31 octombrie.

Părinții ei, Ingrid și Joachim, și fratele ei, Tom, alături de prietenii Mansi Choksi și May Jeong se vor ocupa de păstrarea vie a memorie lui Kim Wall (30 de ani).

FOTO: Kim Wall

Ziaristă premiată

Jurnalista freelancer a fost premiată de mai multe ori și obișnuia să scrie despre identitate, gen, cultură pop, justiție socială și politică externă. Pe siteul creat în memoria ei, se găsesc articolele publicate online de Kim, precum și multe gânduri bune, amintiri, fotografii, transmise de oameni care au cunoscut-o, în diverse colțuri ale lumii.

Kim a transmis reportaje din zone precum Sri Lanka, Haiti, Cuba, Insulele Marshall. Era absolventă de top a Universității Columbia din SUA, unde a urmat cursurile de master în Jurnalism și Afaceri Internaționale, după ce terminase facultatea la London School of Economics & Political Science.

În memoria lui Kim Wall

Familia și prietenii lui Kim au creat un site (Remembering Kim Wall) și au deschis un cont, în memoria tinerei ucise care semna articole pentru publicații de prestigiu precum The Guardian și New York Times. S-au strâns deja 90.000 de dolari, din care vor fi acordate burse jurnalistelor care scriu pe teme de „sub-cultură, manifestări ale revoltei”. Dispariția tinerei a fost anunțată de prietenul ei, în dimineața zilei de 11 august, când femeia nu s-a mai întors de la interviu. A fost găsit submarinul, chiar înainte de a se scufunda, iar Madsen a fost arestat. Inițial, bărbatul susținea că el a debarcat-o în siguranță pe femeie în Copenhaga, dar ulterior a afirmat că a avut loc „un accident îngrozitor” și el ar fi „înmormântat-o” în mare, insistând că trupul ei era intact la momentul respectiv.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: