Conform sursei citate, „agențiile de informații americane au emis avertismente despre noul coronavirus în mai multe informații clasificate pregătite pentru președintele Donald Trump în ianuarie și februarie, luni în care acesta a continuat să minimalizeze amenințarea”.

Aşa cum arată actuali și foștii oficiali americani „avertizările repetate au fost transmise în informările zilnice ale unui președinte, ce reprezintă un raport sensibil produs înaintea zorilor în fiecare zi și care e menit să atragă atenția președintelui asupra celor mai semnificative evoluții globale și amenințări la adresa securității”.

„Timp de săptămâni, PDB (n.r. President Dily Brief) – aşa cum este numit raportul – a urmărit răspândirea virusului pe tot globul şi a lămurit că China elimina informații despre contagiozitatea și rata deceselor, dar și semnalat perspectiva unor consecințe politice și economice grave.

Dar se pare că alarmele nu au reușit să fie înregistreze de președinte, care sărea peste rutina de a citi PDB și, uneori, a arătat puțină răbdare chiar și pentru rezumatul oral pe care acum îl aude de două sau de trei ori pe săptămână, potrivit oficialilor care au vorbit sub protecţia anonimatului despre despre materialele clasificate.

Recomandările transmise de agențiile de spionaj din SUA au făcut parte dintr-o colecție mai amplă de semnale îngrijorătoare care au apărut într-o perioadă considerată de mulți oficiali de sănătate publică și de alți experți drept o oportunitate irosită de a opri focarul.

Luni, peste 55.000 de persoane din Statele Unite au murit din cauza Covid-19.

Frecvența cu care coronavirusul a fost menționat în PDB nu a fost raportată anterior. Oficialii americani au declarat că reflectă un nivel de atenție comparabil cu perioadele în care analiștii urmăreau amenințările de terorism activ, conflictele de peste mări sau alte probleme de securitate în curs de dezvoltare rapidă.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a contestat caracterizarea faptului că Trump a răspuns lent la amenințarea cu virusul. «Președintele Trump s-a ridicat pentru a lupta împotriva acestei crize, luând măsuri istorice timpurii și agresive pentru a proteja sănătatea, bogăția și bunăstarea poporului american», a declarat Hogan Gidley. «Vom trece prin acest moment dificil și vom învinge acest virus datorită modului decisiv de a conduce.»

Biroul directorului Informațiilor naționale este responsabil de PDB. Ca răspuns la întrebările despre mențiunile repetate ale coronavirusului, un oficial DNI a spus: «Detaliile acestui subiect nu sunt adevărate.» Funcționarul a refuzat să explice sau să dezvolte.

Oficialii americani au subliniat că referințele PDB despre virus includ articole cuprinzătoare despre aspecte ale focarului global, dar și rezumatze menite să-i țină la curent pe Trump și pe oficialii din administrație pe parcursul contaminării. Versiunile PDB sunt, de asemenea, împărtășite secretarilor Cabinetului și altor oficiali de rang înalt din SUA.

Un oficial a spus că, până la sfârșitul lunii ianuarie, coronavirusul era menționat mai frecvent, fie ca unul dintre articolele de bază ale raportului, fie în ceea ce este cunoscut drept „actualizare executivă” și că acesta a fost aproape sigur transmis oral lui Trump.

Primul pas major al administrației pentru a opri răspândirii virusului a venit la sfârșitul lunii ianuarie, când Trump a interzis deplasarea între Statele Unite și China, unde se crede că virusul își are originea încă de la sfârșitul anului trecut.

Însă Trump a petrecut o mare parte a lunii februarie minimalizând public amenințarea, în timp ce administrația sa nu a reușit să se mobilizeze pentru un focar major prin asigurarea stocurilor de echipamente de protecție, elaborarea unui test de diagnostic eficient și pregătirea planurilor de carantină pentru populație.

Trump a insistat public pe 26 februarie că numărul de cazuri «în câteva zile va scădea până la zero» și a doua zi a spus că «este ca o minune, va dispărea».

În realitate, virusul s-a deplasat apoi rapid prin comunitățile din Statele Unite, răspândindu-se practic necontrolat în New York City și în alte centre populate până când guvernanții statului au început să impună blocajele care au presupus distanțarea socială și închiderea tuturor sectoarelor imense ale economiei țării.

Până la 10 martie, Trump a spus doar «Stați liniștiți. Va dispărea.» A doua zi, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că focarul de coronavirus este o pandemie globală.

Până atunci, au spus oficialii, avertismentele din PDB și alte rapoarte de informații au căpătat un ritm puternic.

Prima mențiune a coronavirusului în PDB a venit la începutul lunii ianuarie, concentrându-se pe ceea ce la acel moment erau semne tulburătoare ale unui nou virus răspândit în orașul chinez Wuhan și eforturile aparente ale guvernului chinez de a ascunde detaliile focarului.

În săptămânile următoare, agențiile de informații din SUA au dedicat resurse și departamente suplimentare pentru urmărirea răspândirii coronavirusului.

La CIA, efortul a implicat centrele agențiilor din China, Europa și America Latină, precum și departamente dedicate amenințărilor transnaționale pentru sănătate, au spus oficialii.

Oficialii informațiilor din SUA, citând dovezi științifice, au respins în mare parte ideea că virusul a fost conceput în mod deliberat genetic. Însă ei continuă să examineze dacă virusul a scăpat într-un fel de laborator de virologie la Wuhan, unde s-au efectuat cercetări asupra coronavirusurilor naturale.

«Ne uităm foarte atent, dar pur și simplu nu știm», a spus un înalt oficial de informații din SUA.

Avertismentele transmise în PDB vor fi probabil un punct central al oricărei investigații viitoare cu privire la manipularea administrației Trump a pandemiei. Rep. Adam Schiff, D-Calif., Președintele Comisiei de Informații a Camerei Reprezentanților a SUA, a solicitat la începutul lunii aprilie formarea unei comisii independente, similară cu cea creată pentru a investiga atacurile din 11 septembrie 2001.

Ca răspuns la această probă, administrația Bush a fost presată să declasifice porțiuni din PPB începând cu august 2001 – cu o lună înainte de 11 septembrie – avertizând că șeful al-Qaida, Osama bin Laden, «a fost hotărât să lovească în SUA».

Înalți oficiali cu cunoștințe directe despre informările zilnice ale lui Trump spun că Trump ascultă și pune întrebări în timpul sesiunilor. «Intrăm și ne tratează cu respect», a spus un înalt funcționar.

Dar Trump a fost, de asemenea, combativ sau respingător față de agențiile de informații din SUA de-a lungul președinției.

La jumătatea lunii februarie, pe măsură ce agentul patogen se răspândea, Trump l-a concediat pe directorul de Informații Naționale Joseph Maguire, după ce a aflat că un analist senior a informat membrii Congresului că Rusia urmărește să intervină în alegerile prezidențiale din 2020 și că «a dezvoltat o preferință» pentru Trump.

Oficialii au remarcat că Trump s-a confruntat, de asemenea, cu procedura de demitere a Senatului în ianuarie și s-a concentrat pe alte probleme de securitate, inclusiv urmărirea răspunsului Iranului după un atac din 3 ianuarie al SUA, care a ucis un comandant iranian de top, Qasem Soleimani, la Bagdad.

David Priess, un fost ofițer CIA care a fost mai responsabil cu PDB în administrația George W. Bush, a declarat că, chiar dacă Trump ignoră cartea de informare, alți oficiali, inclusiv consilierul de securitate națională Robert O’Brien, vor analiza materialul și apoi vor interacționa cu Trump zilnic.

Adjunctul lui O’Brien, Matthew Pottinger, are pregătire în informații și face parte dintr-un cerc mic de înalți oficiali care au solicitat acțiuni timpurii pentru a combate coronavirusul, au declarat oficialii americani. Pottinger a forţat închiderea călătoriile aeriene din Europa în februarie, au spus oficialii, dar Trump nu a făcut acest lucru până la jumătatea lunii martie.

«Faptul că [Trump] primește doar două sau trei briefing-uri pe săptămână de la profesioniștii informațiilor nu înseamnă că aceasta este singura expunere la PDB pe care o primește», a spus Priess. «El poate obține cea mai bună informație din lume și totuși nu poate lua decizii bune pe baza acesteia.»

Priess, autorul unei cărți despre informațiile din informările zilnice pentru președinți, a declarat că predecesorii lui Trump au oscilat în abordările lor privind consumul de informații.

Președintele Barack Obama a fost considerat un cititor avid al „cărții”, care a fost pregătită special pentru el pe o tabletă anume pregătită. Președintele George W. Bush a examinat punctele de vedere ale PDB și a discutat adesea cel  important conţinut cu responsabilul acestuia. Președintele Richard M. Nixon nu a citit PDB, a spus Priess, dar a fost informat pe larg de consilierul său de securitate națională, Henry Kissinger.

Cei mai buni oficiali ai sănătății și consilierii Trump au transmis, de asemenea, avertizări cu privire la coronavirus până în ianuarie și februarie, deși mesajele lor au apărut uneori încurcate și contradictorii.

Pe 25 februarie, Nancy Messonnier, directorul Centrului Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii, a avertizat public că virusul se răspândește atât de rapid încât «trebuie să fim pregătiți pentru perturbări semnificative în viața noastră».

Trump, care călătorea în India la acea vreme, a fost indignat de ceea ce el considera a fi un ton alarmist al remarcilor ei și impactul perceput pe piața bursieră din SUA.

Două zile mai târziu, secretarul pentru Sănătate și servicii umane, Alex Azar, a mărturisit în fața unei comisii a Congresului că riscul pentru public a rămas «scăzut» și coronavirusul ar «arăta și s-ar simți pentru poporul american mai mult ca un sezon gripal sever, în termenii în ceea de intervenții și abordări pe care le veți vedea.»

Pe 11 martie, cu cazurile care se multiplicau la New York și cu piața bursieră care se prăbuşea rapid, Trump a declarat stare de urgență națională și a anunțat o interdicție a călătoriilor din Europa, care a devenit noul epicentru al focarului”, se arată în articolul Washington Post, preluat de houstonchronicle.com.