Evenimentul Zilei > Social > Creșterea economică a României a fost revizuită. Viitorul sună promițător
Creșterea economică a României a fost revizuită. Viitorul sună promițător

Creșterea economică a României a fost revizuită. Viitorul sună promițător

Economia României este pe drumul cel bun. Comisia Națională de Strategie și Prognoză a venit cu vești bune spunând că țara noastră este capabilă să depășească încercarea grea pe care pandemia ne-a dat-o.

Prognoza de creștere economică din acest an a fost revizuită de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Aceasta a fost schimbată de la 4,3%, la 5%, iar anul viitor prognoza pentru avansarea PIB-ului este de 4,8%.

CNSP a revizuit în sus și prognoza privind inflația, anticipând o creștere mai accelerată a prețurilor. Astfel, la finalul lui 2021, rata anuală a inflației va ajunge la 3,2%, față de estimarea precedentă, de 2,5%.

Inflație de 3,4% la finalul anului

Banca Națională a României anticipează o inflație de 3,4% pentru finalul anului, cu un interval de incertitudine de +/- 1,4 puncte procentuale.

CNSP și-a modificat și prognoza privind deprecierea leului. Dacă în prognoza de iarnă estima un curs mediu de 4,89 lei/euro, acum se așteaptă la o depreciere mai mare, de 4,92 lei/euro.

Datele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză sunt importante întrucât sunt luate în calcul de Guvern când face bugetul de stat și rectificările bugetare.

Reamintim că FMI a revizuit la 6% creșterea economică a României pentru acest an și la 4,8% în 2022, potrivit raportului ”World Economic Outlook”, publicat la începutul lunii aprilie.