Evenimentul Zilei > Actualitate > Cozmin Gușă critică dur Guvernul: Bâlbâială pe sănătatea sportivilor români
Cozmin Gușă critică dur Guvernul: Bâlbâială pe sănătatea sportivilor români

Cozmin Gușă critică dur Guvernul: Bâlbâială pe sănătatea sportivilor români

Cozmin Gușă, președintele Federației Române de Judo, critică măsura Guvernului de a închide cantonamentele. Astfel, spune acesta, sportivii români sunt și mai vulnerabili în fața coronavirusuluil.

„Am auzit-o pe Elisabeta Lipă când a vorbit despre asta. Nu mai e cazul să fac un secret , înainte de a intra în direct , Elisabeta a stat cu mine la telefon si a plâns efectiv 30 de minute, astazi la prânz, când am luat cu toții decizia să ne trimitem loturile olimpice acasă după o luptă de-a surda timp de 5-6 zile. Cred ca am vorbit de cel putin o suta de ori cu Elisabeta Lipă zilele astea, am vorbit cu autoritatile statului roman de zeci de ori cu fiecare, incercand sa le spun doua lucruri:

1. Nu exista posibilitati de carantinare mai bune si de izolare pentru sportivii romani decat in aceste cantonamente, unde au la dispozitie medici care-i consulta si i-au consultat si astazi, de cel putin doua ori pe zi, unde nu se deplaseaza in alte parti, unde au hrana posibila pentru eforturile lor de sportivi și unde putem sa-i tinem in forma.

2. Marea majoritate a acestor sportivi, din nefericire, provin din familii foarte modeste, unii dintre ei sunt orfani, are si E. Lipă cateva cazuri la canotaj, am si eu la judo, nu au unde sa plece, dar faptul ca provin din familii foarte modeste ii expune virusului instant. Pentru ca ei merg in niste comunitati foarte mici, am unul, n-o sa-i spun numele, care a ajuns in urma cu o ora intr-o comunitate de romi, pentru ca el este un mare campion, dar asta e originea lui. M-a sunat Florin Bercean să m-anunte ca acest sportiv al nostru a ajuns acolo si-l chestionau la telefon ce vizite s-au facut in acele…, nici nu trebuie sa mai intru in amanunte. Concluzia este: am vorbit degeaba cu autoritatile statului român, n-a inteles nimeni ca putem proteja foarte bine acesti sportivi in conditii de cantonament si ca putem sa ramanem si sa traim sportivi si dupa coronavirus cu ei in siguranta. Timp de 5 zile am dus aceasta lupta fara sa mediatizam”, a spus președintele Federatiei Romane de Judo la Realitatea PLUS.

Apoi, Cozmin Gușă a explicat de ce nu au vrut autoritățile să îi lase pe sportivi în cantonament

„Sigur ca nu au acceptat-o fiind de acord cu ea. Cu totii si-au dat seama ca acesti sportivi mai bine se apara impotriva coronavirusului in cantonament decat in acele conditii precare din satele in care ei ajung in aceasta seara cu totii. Dar pentru ca nu exista coordonare n-au putut face nimic.

Am avut si o hartie alaltaieri in care se recunostea oficial ca da, este mai bine ca sportivii olimpici sa ramana pentru ca sunt protejati, monitorizare permanenta, medicatie, hrana, din partea lui Raed Arafat, nu s-a mai tinut cont de ea. De acea hartie in care se recomanda ca sportivii sa ramana totusi la lot.

Din pacate, Guvernul nu se coordoneaza, e ceva cumplit. Iar azi , dupa plecarea sportivilor (…), ironia sortii, in sfarsit si epidemiologii au inteles ca e mai bine pentru sportivi asa, dar sportivii nostri deja erau pe drum de doua-trei ore. Oricum Ordonanta intra in vigoare in aceasta seara, deci suntem acum in pozitia in care sportivii nostri au plecat dupa 5 zile de efort in zadar si promisiuni ale autoritatilor ca vor rezolva problema, si astazi ni se da speranta din nou din partea epidemiologilor ca problema e mai bine sa fie rezolvata la nivel de loturi, atentie!

„Din nefericire, ca sa extrapolez, asta arata cat de nesolidari suntem in statul roman, cat de greu comunicam, si am vorbit cu toata lumea din statul roman cu acest telefon de cateva zeci de ori in aceste zile, si n-am fost numai eu, a fost si Elisabeta Lipă, presedinte de feederatie, fost ministru, nu e cineava ageamiu, si nu s-a actionat, haideti sa ne inchipuim cum vom merge in aceasta criza mai departe, cand va fi o lupta de supravietuire, cine cu cine va mai ramane pe piata. Dupa decizia de astazi, sigur Romania nu va mai ramane cu sportul pe piata mondiala. Pentru ca daca lasam copiii acasa o luna sau doua, sa-i aducem la acest nivel de azi trebuie inca un an, timp in care Olimpiada sau un campionat european, mondial, timp in care vigoarea acestei natiuni care se exprima prin sport nu va mai putea fi reliefata. Asta e situatia in care suntem. Nu trebuie sa se sperie nimeni, dar trebuie sa fie constienti ca acest exemplu din sport, aceasta balbaiala guvernamentala din sport caracterizeaza modul pompiersitisc in care se lucreaza. Si, inca o data, am stat in legatura cu acesti oameni zi de zi , am vorbit cu toti” a spus Cozmin Gușă, la Realitatea PLUS.