Evenimentul Zilei > Actualitate > COVID-19, situație neprevăzută în lege! Părinților nu le va pica bine această măsură. Nu s-au gândit la asta
COVID-19, situație neprevăzută în lege! Părinților nu le va pica bine această măsură. Nu s-au gândit la asta

COVID-19, situație neprevăzută în lege! Părinților nu le va pica bine această măsură. Nu s-au gândit la asta

O altă situație neprevăzute în lege a fost semnalată de către cetățenii români. Părinții vaccinați care au copiii infectați cu COVID-19 nu pot primi concediu plătit. Ei sunt imunizați, iar statul nu mai acordă concedii în plină pandemie în astfel de situații. Problema ar putea fi rezolvată cu o Ordonanță de Urgență, însă un guvern interimar nu poate face asta.

Legea nu a prevăzut situațiile în care părinții vaccinați au nevoie să stea acasă să își îngrijească copiii cu vârste de peste șapte ani infectați cu COVID-19. Problema s-ar putea rezolva destul de ușor, cu ajutorul unei Ordonanțe de Urgență, susțin reprezentanții Casei Naționale de Asigurări pentru Sănătate. Din păcate, România se află în plină criză politică, nu doar sanitară, așa că momentan avem un guvern interimar, care nu poate adopta astfel de acte normative.

Ar putea exista o soluționare totuși, chiar dacă ne aflăm în situații dificile pe toate planurile. Singura soluție ca părinții vaccinați să primească concediu plătit pentru a avea grijă de copiilor lor ar putea veni din partea Parlamentului, care are calitatea de a face modificări legislative. Totuși este și o parte mai puțin plăcută la această rezolvare. Procedurile din Parlament durează extrem de mult.

„Vorbim despre părinții copiilor confirmați pozitiv și care au vârstă mai mare de 7 ani, care, dacă sunt vaccinați, nu vor intra în izolare.

Avem o schimbare de paradigmă, în sensul că. contacții persoanelor confirmate pozitiv, conform legislației anterioare, trebuiau să intre în carantină și beneficiau de concediu de carantină. După modificările metodologice, aceste persoane care sunt vaccinate nu vor intra în carantină. În această situație, un copil care se infectează și se îmbolnăvește, va fi izolat la domiciliu, iar părinții nu vor fi carantinați.

Pentru noi, medicii de familie, singura soluție pentru a da concediu medical acestor părinți pentru a sta acasă cu copilul se limitează la copiii cu vârstă mai mică de 7 ani, situație în care vor putea beneficia de concediu pentru creșterea copilului bolnav până la 7 ani sau a copilului cu handicap dacă are sub 18 ani.

În situația copiilor cu vârstă mai mare de 7 ani și n-au certificat de handicap, copiii sau părinții nu vor beneficia de certificat medical dacă sunt vaccinați”, susține Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din Societatea Națională a Medicilor de Familie.