Evenimentul Zilei > EVZ Special > Coşmarul unei mame căruia statul i-a furat copiii. Lacrimi amare din ţara lui Moș Crăciun
Coşmarul unei mame căruia statul i-a furat copiii. Lacrimi amare din ţara lui Moș Crăciun

Coşmarul unei mame căruia statul i-a furat copiii. Lacrimi amare din ţara lui Moș Crăciun

Cazul dramatic al Cameliei Smicală Jalaskoski, medic român originar din Piatra Neamţ care trăieşte în Finlanda de 14 ani, intens mediatizat, şi-a derulat un nou episod dureros în aceste zile.

În mai 2015, trei executori judecătoreşti şi două reprezentante de la Protecţia Copilului au venit să-i ia pe cei doi copii minori (Maria, 10 ani şi Mihai, 11 ani), spunându-i mamei că îi duc să se întâlnească cu tatăl lor. Au urmat scene abrutizante pentru copiii care au fost agresaţi de executori.

La un an de la scena traumatizantă la care au fost supuşi, în mai 2016, copiii au fost internaţi într-un centru de protecţie, prin decizia serviciului local de asistenţă socială din Tampere.

De atunci, femeia se luptă să atragă atenţia autorităţilor române şi le cere ajutorul, însă strigătele ei de ajutor nu găsesc deocamată un răspuns concret.

De atunci şi până în prezent, Camelia Smicală îşi vede rar copiii internaţi într-un centru, trebuind să accepte programul stabilit de serviciul social.

Acum, cu o lună înaintea sărbătorilor de iarnă, medicul român trăieşte o nouă etapă a dramei sale.

Cameliei Smicală Jalaskoski a postat pe pagina sa de socializare un mesaj sfâşietor despre drama pe care o trăieşte în ţara lui Moş Crăciun

„O săptămână de când mi-au răpit copiii a treia oară. Prima dată i-au răpit pe 15. 05.2015 în urma unei hotărâri judecătorești dată pe furiș, ilegal, vineri seară, în afara orelor de program, fără proces, fără să fim ascultați și nici măcar înștiințați despre hotărârea judecătorească. Au venit a doua zi, ne-au umplut de sânge, ne-au rupt oasele și au fugit cu copiii când a venit poliția.

Ne-au condamnat tot pe noi pentru asta, fără drept de apel, împotriva probelor strânse de poliție. A doua oară i-au furat pe 15.05.2016,fără hotărâre judecătorească (cea dată în 2015 a fost anulată după ce s-a dovedit a fi bazată pe date false), doar pe ordinul socialului.

Pe 15.11.2019 au fost furați a treia oară, tot fără hotărâre judecătorească, doar pe ordinul socialului, bazat pe halucinații.
Coșmarul nostru durează de 14 ani, nu de 4 ani. Încă din 2007 am cerut ajutorul MAE, pe când ne aflam într-un centru de protecție în urma celei de a doua tentative de omor asupra noastră. MAE ne-a refuzat atunci până și translator. În 2007 aveam doar cetățenie română și nu vorbeam deloc limba finlandeză.
În 25 de ani de când sunt medic, nu am refuzat niciodată să ajut pe cineva, chiar dacă eram în afara orelor de program.
De o săptămână, un copil român în vârstă de 12 ani este ținut la carceră, într-o țară membră UE, cu încălcarea tuturor drepturilor omului. Alt cetățean român, în vârstă de 13 ani este fugar, hăituit de către cei care ar trebui să-l protejeze. Un al treilea cetățean român, în vârstă de 18 ani, este tratat cu flit de 14 ani, ca și cum nu ar exista, deși a fost torturat fizic și psihic în același mod ca familia sa. Un alt cetățean român, care salvează vieți de 25 ani, este tratat ca cel mai mare criminal din istorie deoarece a avut îndrăzneala să se opună unui sistem care îi torturează copiii”, a scris pe Facebook, Camelia Smicală.