Editura Evenimentul si Capital

COȘMARUL rețelelor sociale: BIG BROTHER suntem noi!

Elisabeth Levy
Autor: | | 1 Comentarii | 900 Vizualizari

Alienarea digitală afectează grav natura umană. Lumea digitală a devenit o ideologie, o religie care nu tolerează ereticii.

Un excepțional interviu cu jurnalista și gânditoarea franceză Elisabeth Lévy pentru cotidianul Le Figaro.

Am devenit propriii noștri cenzori?

Amuzanta și totodată terifianta noastră epocă transformă în realitate coșmarurile lui Tocqueville și Orwell reunite. Odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare, tehnologia digitală pretinde să împlinească simultan două aspirații ale societății: egalitatea și transparența totală. Însă, departe de a-și ține măreața promisiune a unei lumi pacificate prin conexiunea tuturor cu toți și eliberată prin accesul tuturor la toate, epoca rețelelor de socializare este cea a supravegherii tuturor de către toți și cea a intoleranței fiecăruia față de tot ce nu este ca el.

Există într-adevăr un sat planetar, care este populat de mahalagioaice care își spionează contemporanii cu scopul de a le face bine. Dacă adăugăm prezența telefoanelor-spion, partea noastră de existență despre care putem spune că nu privește pe nimeni se reduce pe zi ce trece.

Omul digital este un securist față de fratele său – căruia îi supraveghează moravurile, limbajul și averea – așteptând ziua în care un algoritm ne va putea ghici gândurile pe baza cumpărăturilor și călătoriilor noastre.

Rețelele sociale nu sunt regatul blândeții: se schimbă aici cu mult mai multe invective decât argumente, iar rivalitatea mimetică este un motor mai puternic decât gustul celorlalți. De unde și linșajul oricărei personalități care mărturisește că are un salariu mare – cu excepția fotbaliștilor sau actorilor care își cumpără privilegiile prin adeziunea lor zgomotoasă la marile cauze.

În fine, internetul nu a abolit ierarhiile, ci a creat altele noi, și mai nedrepte: pe rețelele de socializare, cine face mai multă gălăgie învinge.

Omul conectat este un om înlănțuit?

Faptul că există o dimensiune alienantă în tehnologie, să am iertare, dar nu este ceva nou. Ceea ce trebuie înțeles este singularitatea alienării digitale și modul în care ea afectează antropologia umană în sensul cel mai concret al termenului.

Nu se poate spune că există o abundență de lucrări pe această temă și de altfel nici nu este ușor să imaginezi lumea care va veni. În așteptarea unor noi concepte pentru a o analiza, această alienare se vede cu ochiul liber.

Oricine o resimte: aceste ustensile, care ar fi trebuit să ne elibereze de toate poverile realității, ne-au făcut mai puțin liberi; aceste proteze care pretind că ne facilitează viața ocupând-o în totalitate ne fac mai puțin prezenți în lume și pentru alții.

Un prieten mi-a trimis acest frumos citat din Baudoin de Bodinat:

„Uitați-vă la acest grup de prieteni de la cafenea, la acest cuplu de la restaurant, fiecare având dinaintea sa o interfață tactilă: se observă imediat că nici unul dintre ei nu este cu totul acolo, împreună cu ceilalți (...) Fiecare așteaptă deci în mod evident altceva decât să fie acolo, se gândește la alte lucruri și, ca să zicem așa, face anticameră și stă alături de alții în fața ușii unei multitudini de posibilități, care s-ar putea întredeschide pentru ei în orice moment.”

Această observație este valabilă și pentru lectură. Internetul pune biblioteca universală la dispoziția oricui. Un calculator îți permite să ai acces la toate capodoperele artei mondiale și, în plus, la sute de lucrări despre fiecare dintre acestea; pe scurt, ceea ce se numește marea cultură. Însă ce loc ocupă aceasta în fluxul torențial al conexiunilor, al cumpărăturilor și al „like”-urilor? Cum să te oprești pentru a citi când ești neîncetat convocat de „multitudinea de posibilități”?

Deci servitutea noastră este voluntară...

Nu mai mult decât față de electricitate: putem alege să ne lipsim de ea, dar atunci nu am mai trăi ca toată lumea.

Aveți dreptate, suntem sclavi voluntari, ba chiar cerem și mai multă alienare atunci când stăm la coadă pentru a avea ultimul model din cutare sau cutare smartphone.

Însă nu tehnologia este cea care ne aservește, ci venerarea permanentă a tehonologiei, cultul pe care i-l dedicăm: digitalul nu este doar o nouă ramură a științei și a tehnicii, care deschide noi posibilități, este o ideologie, o credință care nu îi tolerează pe eretici, o viziune a lumii care pretinde un om nou.

Nu sunt tehnofobă, dar nici nu vreau să devin acest om nou. Iar dacă majoritatea părinților încearcă s-și păzească copiii de la a-și petrece prea mult timp în fața ecranelor, poate că nu o fac din sadism, ci pentru că au constatat că aceasta nu îi face nici mai buni, nici mai fericiți.

Denunțați presiunea socială exercitată prin rețelele sociale. Este adevărat în cazul #MeToo, însă rețelele sociale au fost și o unealtă reală de eliberare a cuvântului în multe domenii tabu...

Serios? Care sunt acelea? Și orice vorbă este demnă de interes numai pentru că tratează un subiect tabu? Nimeni nu poate pretinde că libertatea noastră de expresie este mai mare astăzi decât cu zece ani în urmă, când Facebook era embrionar și Twitter nu exista.

Cum se explică fenomenul că acest cuvânt „eliberat” naște mai puțină libertate? Prin faptul că fiecare este gata să apere cu la fel de multă furie eliberarea propriei exprimări și cenzurarea exprimării celorlalți.

Totuși, nici aici problema nu apare de la rețelele sociale în sine, ci de la puterea pe care le-o acordăm. Dacă media tradiționale nu ar pierde vremea comentând ceea ce gândesc sau spun rețelele sociale (care nici nu gândesc, nici nu vorbesc), dacă politicienii nu ar face din umorile rețelelor criteriul lor de acțiune, acestea nu ar avea nici o influență.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate