Evenimentul Zilei > Actualitate > Corupție la Poliție. Un polițist de frontieră a ajutat sute de migranți să treacă granița ilegal
Corupție la Poliție. Un polițist de frontieră a ajutat sute de migranți să treacă granița ilegal

Corupție la Poliție. Un polițist de frontieră a ajutat sute de migranți să treacă granița ilegal

Afacere profitabilă pentru un polițist de frontieră de la vama Nădlac, care a ajutat sute de imigranți să treacă ilegal granița, în schimbul unor sume de bani cu multe zerouri.

DIICOT a trimis în judecată cinci persoane, printre care un polițist de la Vama Nădlac, pentru că ar fi ajutat pese 140 de migranți să treacă ilegal frontiera.

Inculpații sunt acuzați pentru luare de mită, dare de mită, trafic de migranți și constituirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit rechizitoriului, patru dintre cei cercetați asigurau protecție transporturilor prin coruperea unui polițist de la Vama Nădlac II. Mai mult, ei identificau locațiile pentru transferarea și gruparea migranților aflați în țara noastră și racolau șoferii care erau dispuși să efectueze transportul.

Mii de euro de pe urma traficului ilegal de migranți

DIICOT a precizat că cele patru persoane au ajutat la realizarea a două transporturi pentru trecerea ilegală a frontierei a 141 de migranți de diferite naționalități, printre care irakieni, sirieni, afgani şi pakistanezi.

Polițistul din cadrul ITPF Oradea – STPF Nădlac – PCTF Nădlac II ar fi sprijinit grupul infracțional prin asigurarea protecției transporturilor prin comunicarea consemnelor dispuse de către organele judiciare asupra ansamblurilor de transport TIR în vederea minimalizării riscurilor de depistare.

Mai mult, procurorii DIICOT au precizat că polițistul de frontieră ar fi transmis și orarul turelor de serviciu și intervalul când puteau trece pe la punctul de frontieră fără a fi controlate corespunzător.

Între martie-aprilie 2017, polițistul de frontieră ar fi acceptat promisiunea unor sume de 10 mii de euro pentru fiecare transport fraudulos. Totodată, el ar fi primit suma de 8.500 de euro pentru a asigura trecerea migranților ilegal.

DIICOT a mai menționat faptul că alte 14 persoane ar fi fost implicate în transportarea ilegală a migranților. Față de aceștia s-a dispus trimiterea în judecată prin rechizitoriul de data de 6 decembrie 2018, în prezent, condamnaţi definitiv în cauză. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Timiș, scrie stirileprotv.ro.

Reamintim că la jumătatea lunii mai, Poliția de Frontieră a prins o grupare de crimă organizată care a trimis într-un an și jumătate peste 36 de mii de migranți ilegal. Oamenii legii au declarat că principalul infractor a câștigat peste 150 de milioane de euro de pe urma acestei „afaceri” cu migranți.

Coordonatorul grupării a fost un român, de 28 de ani, iar în rețea au activat 250 de traficanți din mai multe țări, majoritatea fiind călăuze care conduceau autovehiculele prin zona prestabilite.