Evenimentul Zilei > Justitie > CORUPȚIE la ACADEMIA NAVALĂ “Mircea cel Bătrân” Constanța. Profesori renumiți, DOCTORI ÎN MATEMATICĂ , care luau ȘPAGĂ de la studenți, puși sub control judiciar
CORUPȚIE la  ACADEMIA NAVALĂ  “Mircea cel Bătrân” Constanța. Profesori renumiți, DOCTORI ÎN MATEMATICĂ , care luau ȘPAGĂ de la studenți, puși sub control judiciar

CORUPȚIE la ACADEMIA NAVALĂ “Mircea cel Bătrân” Constanța. Profesori renumiți, DOCTORI ÎN MATEMATICĂ , care luau ȘPAGĂ de la studenți, puși sub control judiciar

Două cadre universitare de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", Constanța, doctori în Matematică, care în repetate rânduri ar fi luat mită de la zeci de studenți pentru a-i trece examenele, sunt urmăriți penal, sub control judiciar, de către procurorii DNA - Serviciul privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari. Alți suspecți sunt cercetați în stare de libertate.

După ce, la sfârșitul săptămânii trecute, au descins la sediul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, Constanța, și după zeci de audieri ale tuturor cadrelor de la Matematică și ale studenților de la Secția Militară a universității, procurorii DNA au luat, astăzi, primele măsuri.

“Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 14 noiembrie 2016, față de inculpații :

ANTONESCU IULIAN, cadru didactic în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa, cu privire la săvârșirea a 5 infracțiuni de luare de mită și

CIOBANU CAMELIA, cadru didactic în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa, cu privire la săvârșirea a 2 infracțiuni de luare de mită.

În ordonanțele procurorilor militari se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii septembrie 2016, inculpații Antonescu Iulian și Ciobanu Camelia, în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa, au primit de la mai mulți studenți sume de bani cuprinse între 200 lei și 200 euro sau alte foloase necuvenite.

Foloasele respective au fost primite pentru a le acorda studenților respectivi note de promovare la examenele restante ce urmau a fi susținute în perioada august – septembrie 2016”.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, profesorul dr. Iulian Antonescu și conferențiarul universitar dr. Camelia Ciobanu sunt obligați, printre altele, să nu ia legătura cu persoanele menționate în ordonanțele procurorilor militari şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect, pe nicio cale. În plus, cei doi profesori, nu au voie să își exercite profesia în cadrul căreia au săvârşit faptele, respectiv cadru didactic la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanţa.

Celor doi inculpați li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În dosarul “Șpagă la Academia Navala” sunt pușe sub urmărire penală și alte persoane, studenți și cadre universitare, cercetate în stare de libertate.