Tratamentul cu doze mici de steroizi dexametazona este un progres major în lupta împotriva virusului mortal, spun specialiștii britanici.

Medicamentul face parte din cel mai mare proces din lume care testează tratamentele existente pentru a vedea dacă acestea funcționează și pentru coronavirus. Acesta a redus riscul de deces cu o treime pentru pacienții aflați la ventilare. Pentru cei cu oxigen, acesta a redus moartea cu o cincime.

Dacă medicamentul ar fi fost folosit pentru a trata pacienții din Marea Britanie încă de la începutul pandemiei, s-ar fi putut salva până la 5.000 de vieți, spun cercetătorii. Și ar putea fi de mare beneficiu în țările mai sărace, cu un număr mare de pacienți cu Covid-19.

Guvernul Regatului Unit a stocat 200.000 de tratamente și spune că NHS va face dexametazona disponibilă pentru pacienții cu ventilatoare și oxigen.

Aproximativ 19 din 20 de pacienți cu coronavirus se recuperează fără a fi internați la spital. Dintre cei care sunt admiși, majoritatea se recuperează, dar unii pot avea nevoie de oxigen sau ventilație mecanică. Și aceștia sunt pacienții cu risc ridicat, dexametazona pare să ajute.

Medicamentul este deja utilizat pentru a reduce inflamația într-o serie de alte afecțiuni și pare să ajute la oprirea o parte din daunele care se pot întâmpla atunci când sistemul imunitar al organismului intră în overdrive în timp ce încearcă să combată coronavirusul.

În cadrul procesului, condus de o echipă de la Universitatea Oxford, aproximativ 2.000 de pacienți spital au primit dexametazonă și comparativ cu mai mult de 4.000 care nu au fost.

Pentru pacienții cu ventilatoare, acesta a redus riscul de deces de la 40% la 28%. Pentru pacienții care au nevoie de oxigen, acesta a redus riscul de deces de la 25% la 20%.

Cercetătorul șef, prof. Peter Horby, a declarat: „Acesta este singurul medicament de până acum care s-a dovedit că reduce mortalitatea – și îl reduce semnificativ. Este un progres major”.

Cercetătorul principal, Prof. Martin Landray, a declarat că rezultatele sugerează că o singură viață poate fi salvată pentru: fiecare opt pacienți pe un ventilator și la fiecare 20-25 de persoane tratate cu oxigen
„Există un beneficiu clar, clar”, a spus el.

„Tratamentul este de până la 10 zile de dexametazonă și costă aproximativ 5 lire sterline pe pacient. Deci, în esență, costă 35 de lire sterline pentru a salva o viață. Acesta este un medicament care este disponibil la nivel global. Când este cazul, pacienții din spital ar trebui să li se administreze fără întârziere”, a spus prof. Landray.

Dexametazona nu pare să ajute însă persoanele cu simptome mai ușoare de coronavirus care nu au nevoie de ajutor cu respirația.

Procesul de recuperare, care se desfășoară din martie, a analizat, de asemenea, hidroxiclorochina medicamentului pentru malarie, care a fost ulterior scăzut pe fondul preocupărilor de a crește fatalitatea și problemele cardiace.

Între timp, medicamentul antiviral remdesivir, care pare să reducă timpul de recuperare pentru persoanele cu coronavirus, este deja pus la dispoziție pe NHS, informează BBC.