Evenimentul Zilei > Social > Coronavirus și adevărata Rata de Mortalitate. Un motiv în plus de (ne)liniște
Coronavirus și adevărata Rata de Mortalitate. Un motiv în plus de (ne)liniște

Coronavirus și adevărata Rata de Mortalitate. Un motiv în plus de (ne)liniște

O nouă isterie cuprinde România. Grație rețelelor sociale și mass-media.

A început isteria. Se fac apeluri pe Facebook pentru măști, alimente, leacuri băbești. Vin românii din Italia! Ce ne facem? Îi băgăm în carantină! Cam greu, îmi spunea aseară un ministru pe aeroportul Otopeni. Ce sunt fraieri să declare că vin din Lombradia. Spun că vin de la Roma. Așa e, românul se descurcă în fiecare situație. 

Sincer, m-a cuprins anxietatea și pe mine aseară, pe aeroportul din Cluj, când am aflat că vine o cursă de la Bergamo. Norocul meu că ei veneau la 19.45 și eu plecam la 19.40. Ghinion! Avionul de București a întârziat 30 de minute pentru că au găsit un șoricel în el. Așa că am rămas uitându-mă pe geam, căutând ambulanțe sau mașini de pompieri, așa cum văzusem în filme. Nimic.

De fapt, care-i rata de mortalitate la noua isterie mondială, pe numele ei Coronavirus. La o gripă de sezon, este 1,3 la mie. Sau mai precis, la A/H1N1 din 2010, a fost de ,132 la sută. Adică din 132 de români a murit unul.

Ultimele date în materie de Coronavirus vorbesc de 79.561 de cazuri la nivel mondial, cu o mortalitate de 2.619. Adică 3, 3 la sută. Un virus al gripei agresiv, dar care nu atinge „perfomanța” SARS de aproape 20 la sută.

Concluzia: Nu este cazul să devenim isterici. Ci doar să ne ferim bătrânii și copiii mici. Să ne spălăm pe mâini. Și să purtăm mască de protecție atunci când suntem în aglomerație.

Cu alte cuvinte să fim mai curați și atenți.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: