Evenimentul Zilei > Actualitate > Coronavirus. Hoții nu au niciun pic de rușine. Atenție la ce cumpărați de pe internet
Coronavirus. Hoții nu au niciun pic de rușine. Atenție la ce cumpărați de pe internet

Coronavirus. Hoții nu au niciun pic de rușine. Atenție la ce cumpărați de pe internet

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) recomandă cetățenilor să manifeste prudență în achiziționarea unor preparate farmaceutice despre care se spune că ar trata infecțiile cu coronavirus.

Reprezentanții patronatului atrag atenția că multe dintre produsele cărora li se face reclamă pe internet sau pe rețelele de socializare sunt scoase la vânzare de escroci care urmăresc să facă profit pe seama panicii oamenilor.

„După cum s-a mai menţionat, deocamdată nu există tratament sau vaccin împotriva infecţiei cu coronavirus, astfel că în cel mai bun caz se poate vorbi despre o escrocherie”, se arată în comunicatul de presă.

Pe de altă parte, PRIMER arată că nu sunt motive de îngrijorare cu privire la posibila dispariție a unor unor medicamente din farmaciile românești, în perioada următoare, din cauza lipsei de materii prime.

„În situaţiile în care se constată lipsa unui medicament, pacientul poate întreba medicul sau farmacistul despre un înlocuitor – 90% din cele mai uzuale medicamente au înlocuitori”, precizează PRIMER.

Reprezentanții patronatului au anunțat că  fabricile din China au reluat livrările de materii prime pentru industria farmaceutică și, în curând, acestea vor ajunge la ritmul normal. Livrările au avut de suferit din cauza epidemiei de coronavirus care a lovit mai mulți producători chinezi.

„Livrările de materii prime (active pharmaceutical ingredient API) din China încep să reintre în normal. Exceptând o serie de fabrici mai mici, toate fabricile din zonele afectate (provinciile Hubei şi Zhejiang) au reînceput aprovizionarea către Uniunea Europeană, inclusiv România. Unii producători din China au fost rechiziţionaţi de guvern pentru a fabrica medicamente care se adresează tratamentului simptomelor bolii COVID-19 (antibiotice, antivirale)”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, există probleme cu livrările API din India deoarece o parte din materiile prime au fost restricționate, însă acest lucru nu afectează și piața românească.

„A apărut în spaţiul public o listă de materii prime care au fost restricţionate de la livrări de către producătorii de materii prime din India, printre care paracetamol, antibiotice, antivirale, antiparazitare, hormoni. Producătorii de medicamente din România nu se aprovizionează cu materii prime din India, astfel încât nu sunt semnalate discontinuităţi în producţie pentru aceste medicamente. În mod particular, în cazul paracetamolului şi al ibuprofenului, există 4 fabrici în România care produc normal aceste preparate, existând stocuri de materii prime până în iulie-august”, se arată în comunicat.