Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că dezvoltarea unui vaccin sigur și eficient este imperativ necesară pentru a opri complet transmiterea Covid-19, pandemie care a ucis aproape 115.000 de oameni în întreaga lume.

Era globalizării înseamnă că riscul reintroducerii și resurgenței Covid-19 va continua. În cele din urmă, dezvoltarea și distribuția unui vaccin sigur și eficient va fi necesară pentru a opri complet transmiterea, a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto) , în timpul unei conferințe de presă virtuale.

Datele din mai multe țări ne oferă o imagine mai clară a virusului, cum se comportă, cum se poate opri, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS a indicat că coronavirusul este de zece ori mai mortal decât virusul responsabil de gripa A (H1N1), care a apărut la sfârșitul lunii martie 2009 în Mexic, scrie Ouest-Fance.

Pe de altă parte, premierul australian Scott Morrison a criticat marţi OMS pentru susţinerea acordată redeschiderii pieţelor de animale vii în China, scrie Agerpres.

Săptămâna trecută, OMS ar fi afirmat că este posibilă vânzarea sigură de produse alimentare în astfel de pieţe, cu condiţia să existe facilităţi adecvate, să se supună unor reglementări clare şi să se respecte practici de igienă corecte.

La începutul lui aprilie, China a început să relaxeze restricţiile adoptate împotriva epidemiei, iar piaţa umedă din Wuhan a fost redeschisă comerţului cu peşte, carne, fructe şi legume.

„Această decizie mă lasă perplex”, a declarat premierul australian într-o emisiune matinală a postului TV Channel 9.

„Lumea trebuie protejată de potenţialele surse de epidemii cu aceste tipuri de viruşi. S-a întâmplat de prea multe ori”, a adăugat Morrison.

În pieţele de animale vii, sau pieţe „umede”, se vând animale vii, dar şi fructe şi legume, în aer liber.