Evenimentul Zilei > Social > Coronavirus. Adevăratul „pacient zero”. De unde a pornit, de fapt, totul!
Coronavirus. Adevăratul „pacient zero”. De unde a pornit, de fapt, totul!

Coronavirus. Adevăratul „pacient zero”. De unde a pornit, de fapt, totul!

Se pare că tot ceea ce știam despre coronavirus până la acest moment ar fi greșit, inclusiv locul de unde ar proveni tulpina virusului.

Din ultimele informații se pare că Coronavirusul ar proveni, de fapt, de la un animal pe cale dispariție din China, ci nu de la lilieci sau șerpi cum se bănuia inițial.

Pangolinul este animalul de la care se pare că a provenit virusul. Acesta este foarte traficat în Asia, pentru că se vinde chiar și cu 1.000 de dolari pe piața neagră. Tulpina virusului care a fost indentificat la această specie este foarte asemănătoare cu cel care a infectat mii de persoane în China, scrie Cancan.

„Virusul corona identificat la această specie, pangolinul din China, are avea un coeficient foarte mare de potrivire, respectiv 99% din adenomul viral – ARN – cu cel care circulă în epidemie” a declarat la Digi 24 Adrian Bâlbă, biolog și directorul Complexului muzeal de științe ale naturii din Constanța.

Animalul este foarte căutat în China, mai ales pentru solzi, din care se prepară leacuri tradiționale chinezești. „Ei bine, pangolinul este un animal traficat, care circulă dintr-o zonă în alta într-un mod neverificat, în așa numitele wet-market, adică piețe umede, de animale vii. Bietul animal este pe cale de dispariție după 60 de milioane de ani de evoluție. Are o adaptare extraordinară a părului, cumva similar cu ariciul, are suvițe de păr transformate în solzi”, a explicat Adrian Bâlbă.