Grupul de Comunicare Strategică a anunțat joi un salt de peste 1.000 de pacienți vindecați de la o zi la alta, în jur de 600 fiind de la Suceava. Nu s-au făcut bine peste noapte, ci pentru că nu au fost raportați de-a lungul mai multor săptămâni. „Din ce știm, e o perioadă semnificativă, de câteva săptămâni”, susțin oficialii.

Despre haosul de la Suceava, cel mai mare focar de COVID-19 din România, s-a tot vorbit în ultimul timp. Șeful militar instalat de Ministerul Sănătății la Spitalul Județean sucevean declara recent că morții nu erau declarați ca „să nu se interpreteze”.

„S-a dat dispoziție scris ca toate aceste lucruri să se remedieze și să fie raportate. Când am revenit și am verificat, o parte din ele nu fuseseră înregistrate în sistem. Doamna de acolo a zis că s-a temut să nu se interpreteze”, a explicat generalul Ionel Oprea.

În raportul transmis de generalul Oprea către Ministerul Sănătății se precizează, de asemenea, că protecția personalului de la Spitalul Județean din Suceava, cu excepția unor angajați din UPU, sectorul de Boli Infecto-contagioase și Sectorul Boli Interne – COVID-19, a fost „inadecvată, necorespunzătoare și improvizată”. În ceea ce privește protocoalele funcționale specifice, cu toate că spațiul de spitalizare era împărțit în zone COVID-19 și non-COVID, „nu s-a putut identifica nicio decizie a conducerii, recomandare a specialiștilor epidemiologi sau o practică în curs care să asigure dimensionarea și separarea lor”.

Alte 245 de noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus au fost raporate joi în România, bilanțul ridicându-se la 16.247 . Potrivit datelor comunicate de Grupul de Comunicare Strategică, 9.053 de pacienți s-au vindecat. Într-o singură zi au fost raportate 1.092 de cazuri de vindecare, din care aproximativ 600 de la Suceava.