Anunțul făcut de nord-coreeni readuce în centrul atenție posibilitatea unui conflict armat în curînd între marile puteri ale lumii.

Coreea de Nord a confirmat luni dimineaţa că a lansat "cu succes" o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune, a indicat agenţia oficială KCNA, adăugând că această armă este de acum gata pentru a fi utilizată în operaţiuni militare, transmite AFP.

Potrivit KCNA, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a supervizat tirul şi "aprobă desfăşurarea acestui sistem de armă".

Racheta a fost un Pukguksong-2, într-o versiune terestră a acelora lansate de pe un submarin şi care utilizează combustibil solid ce permite o aprindere imediată.

"Datele tactice şi tehnice sunt conforme cererilor Partidului, iar acest tip de rachetă trebuie să fie produs rapid la scară largă pentru a înzestra forţa strategică a KPA (n red. armata populară coreeană)", a adăugat Kim Jong-Un, cu referire la armata nord-coreeană, citat de KCNA.

Conform statului major inter-arme sud-coreean, racheta a fost lansată din Pukchang şi a parcurs circa 500 de kilometri înainte de a cădea în marea Japoniei, precizează și Agerpres.

La cererea SUA, Coreii de Sud şi Japoniei, care au condamnat cu putere acest nou tir de rachetă nord-coreean, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni marţi.

Acest nou tir survine la o săptămână de la lansarea de către Phenian a unei rachete cu rază intermediară, Hwasong-12, care a parcurs circa 700 de kilometri.