Evenimentul Zilei > International > Coreea de Nord se alătură cursei înarmărilor hipersonice. Noua rachetă devine o amenințare pentru Japonia și Coreea de Sud
Coreea de Nord se alătură cursei înarmărilor hipersonice. Noua rachetă devine o amenințare pentru Japonia și Coreea de Sud

Coreea de Nord se alătură cursei înarmărilor hipersonice. Noua rachetă devine o amenințare pentru Japonia și Coreea de Sud

Coreea de Nord a anunțat în septembrie că a lansat o rachetă hipersonică, ceea ce ar putea duce la lansarea uneia dintre cele mai avansate arme din lume.

Noua tehnologie a Coreei de Nord

Noua rachetă, denumită Hwasong-8, este o prioritate în cadrul programului de dezvoltare militară de cinci ani al țării. Surse nord-coreene au folosit termenul „strategic” pentru a descrie noua armă, sugerând că Hwasong-8 oferă compatibilitate cu focoasele nucleare.

Specificațiile rachetei rămân neclare. Analiștii spun că singura fotografie care însoțește testele sugerează, dar nu arată în mod concludent, că Hwasong-8 ar fi un sistem hipersonic. HGV-urile sunt una dintre cele două categorii principale de rachete hipersonice, cealaltă fiind rachetele de croazieră hipersonice. Experții cred că viteza mare a acestor arme și calea lor de zbor imprevizibilă le fac extrem de dificil de interceptat.

Ambițiile hipersonice ale Coreei de Nord s-au dezvoltat în timp. „Dorința de a dezvolta un planor hipersonic nu este deloc surprinzătoare, având în vedere că Kim Jong-un indicase acest lucru încă din ianuarie”, a declarat analistul Ankit Panda.

În timp ce Hwasong-8 a ocupat titlurile principale ale site-urilor de știri, raportul KCNA a dezvăluit o altă „bombă”. Raportul a menționat că testul „a constatat stabilitatea motorului, precum și a fiolei de combustibil pentru rachetă”, sugerând că a fost dobândită capacitatea de a-și alimenta rachetele în fabrică. „Dacă rachetele sunt alimentate din fabrică, unitățile militare nu trebuie să petreacă timp făcând acest lucru pe teren”, a declarat Jeffrey Lewis, profesorul Institutului de Studii Internaționale din Middlebury.

O problemă pentru Coreea de Sud și Japonia

Experții au interpretat testul ca o problemă pentru Seul și Tokyo. „Dacă este adevărat, înseamnă că actualele sisteme de apărare antirachetă din Coreea de Sud și Japonia devin aproape impotente”, a declarat pentru CNN Lionel Fatton, profesor asistent la Universitatea Webster din Elveția și cercetător la Universitatea Meiji din Japonia.

Alții s-au grăbit să tragă alte concluzii. „Un singur test de zbor este departe de a fi suficient pentru a dezvolta cu succes acest tip de tehnologie”, a spus secretarul de stat adjunct pentru securitate internațională, Vann Van Diepen. „Pentru ei, a lăuda realizările tehnice este o mare parte a ceea ce se întâmplă, cel puțin în această etapă.”

Pretinsul test ar face din Coreea de Nord una dintre celelalte patru țări – și anume China, Rusia, India și Statele Unite – care va fi implicată activ în proiecte de arme hipersonice. Rămâne neclar dacă racheta Hwasong-8 este dezvoltată prin expertiză și lanțuri de aprovizionare interne sau dacă Coreea de Nord beneficiază de transferuri străine de tehnologie în domeniul hipersonic.

Testul a fost considerat un eșec de către o evaluare a serviciilor secrete din Coreea de Sud, care a concluzionat că Hwasong-8 nu a depășit Mach 2,5. Șefii de stat major din Coreea de Sud au declarat că racheta se află într-un stadiu incipient de dezvoltare și este încă departe de a intra în serviciul armatei din Coreea de Nord. Aceștia au adăugat că racheta poate fi interceptată de actuala apărare antirachetă din SUA și Coreea de Sud.