Evenimentul Zilei > International > Coreea de Nord, repoziționare strategică? Ultima mutare față de SUA le oferă avantajul suprem
Coreea de Nord, repoziționare strategică? Ultima mutare față de SUA le oferă avantajul suprem

Coreea de Nord, repoziționare strategică? Ultima mutare față de SUA le oferă avantajul suprem

Ministrul de externe nord-coreean Ri Yong Ho a declarat vineri că Phenianul este pregătit atât pentru dialog cât şi pentru confruntare cu SUA.

Acesta a avertizat Washingtonul că ar fi un calcul greşit să continue aplicarea sancţiunilor, informează Reuters citând KCNA, potrivit Agerpres.

Negocierile la nivel de lucru americano-nord-coreene nu au fost încă reluate după blocarea lor în urma eşecului celui de-al doilea summit dintre preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un desfăşurat în februarie, la Hanoi.

Trump şi Kim s-au întâlnit cel mai recent în luna iunie, în zona de demarcare dintre cele două Corei, unde au căzut de acord să reia negocierile, ceea ce deocamdată nu s-a întâmplat.

„Dacă Statele Unite încă visează să obţină totul prin sancţiuni, trebuie fie să le lăsăm să viseze sau să spulberăm acest vis”, a declarat Ri.

„Suntem pregătiţi atât pentru dialog cât şi pentru confruntare. Dacă SUA încearcă să ne confrunte cu sancţiuni şi nu renunţă la atitudinea confruntaţionistă, este un calcul greşit”.

Ri l-a acuzat pe secretarul de stat american Mike Pompeo că aruncă „umbre întunecate” asupra convorbirilor dintre SUA şi Coreea de Nord, susţinând că şeful diplomaţiei americane este interesat mai mult de propriile ambiţii politice decât de actuala politică externă a ţării sale.

Această remarcă a fost determinată de o declaraţie din cursul acestei săptămâni a lui Mike Pompeo conform cărei, dacă Phenianul nu se denuclearizează, SUA vor menţine cele mai puternice sancţiuni din istorie în timp ce vor convinge Coreea de Nord că denuclearizarea reprezintă calea cea corectă.

Emisarul special american Stephen Biegun, care conduce negocierile la nivel de lucru cu Coreea de Nord, a sosit marţi pentru convorbiri la Seul.

Este de aşteptat ca negocierile privind denuclearizarea să fie reluate în curând, a declarat consilierul adjunct privind securitatea naţională al Coreei de Sud, Kim Hyun-chong, la încheierea întrevederii de joi cu Biegun.