Una dintre principalele probleme care va apărea după intrarea în vigoare a acestei directive europene se referă la preluarea știrilor și a altor informații de către motoarele de căutare internet sau de site-urile de socializare. 

Prin urmare, dacă o persoană caută pe Google o informație, nu o va găsi decât în sursele de informare internet acceptate de Google, a precizat la DCNews Victor Negrescu, prorector SNSPA.. 

”Dacă eu caut pe Google știrea cu Negrescu la DCNews n-o s-o mai găsesc, pentru că Google, ca să citeze DCNews, trebuie să vă plătească. Lucru care se poate întâmpla sau nu. Această soluție a fost testată în Germania și Spania. Când s-a introdus în Spania Google News a dispărut! Ei, dacă eu, mâine, vreau să fac un site de știri va fi foarte greu să mai mă fac cunoscut. Va fi foarte greu să mă popularizez fără a avea acces la un motor de căutare”, a explicat Victor Negrescu, prorector SNSPA.

”Fără Google, fără Facebook, fără Yahoo va fi foarte greu să mai crească vreun site. Aceste platforme ar urma să fie înlocuite de colectori de taxe, care vor crea niște platforme limitate care vor spune: tu, DCNews te înscrii la mine, îți dau niște bani și eu vând mai departe. Practic, se vor crea niște centre care vor comasa drepturile de autor care vor plăti site-urilor mici aproape nimic!”, a explicat Negrescu.