Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Copii afgani – carne de tun în Siria, în apărarea lui Assad, pe bani iranieni. Pulsul planetei
Copii afgani – carne de tun în Siria, în apărarea lui Assad, pe bani iranieni. Pulsul planetei

Copii afgani – carne de tun în Siria, în apărarea lui Assad, pe bani iranieni. Pulsul planetei

Human Rights Watch, organizația internațională pentru apărarea drepturilor omului, susține că Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a recrutat, angajat, pregătit și trimis în linia întâi a luptelor pentru apărarea lui Bashar al Assad, alături de milițiile șiite, copii afgani refugiați în Iran.

În declarația publică emisă la 1 octombrie, HRW susține că un număr neprecizat de copii de 14 ani din Afganistan au luptat în cadrul așa-numitei Divizii Fatemiyun, o divizie alcătuită în exclusivitate din cetățeni afgani, majoritatea refugiați în Iran, divizie finanțată de Iran cu afgani pregătiți de Teheran pentru a sprijini trupele regimului Bashat al Assad în Conflictul din Siria.

Sarah Leah Whitson, director pentru Orientul Mijlociu al Human Rights Watch a somat Teheranul: „Iranul trebuie să pună punct imediat recrutării de copii pentru a face din ei soldați și să readucă în Afganistan copiii pe care i-a trimis în linia întâi să lupte în Siria”. Pentru a proba alegațiile, Human Rights Watch a prezentat poze cu pietre de mormânt din cimitirele iraniene, în care se află cel puțin 8 copii afgani care au luptat și au murit în Siria, ulterior fiind repatriați către familiile refugiate în Iran și înmormântați.

Mass media iraniană studiată de organizațiile internaționale neguvernamentale pentru drepturile omului și combaterea copiilor recrutați în armată, a relatat despre cel puțin alte 6 cazuri de copii afgani – soldați care au murit în Siria, potrivit aceluiași raport. Potrivit Ministerului iranian de Interne, cel puțin, 2.5 milioane de afgani erau refugiați în Iran în 2015, majoritatea fără acte. Dacă de această dată raportul Human Rights Watch vorbește despre recrutări de copii afgani din Iran, anterior a documentat cazuri de refugiați afgani în Iran care s-ar fi oferit voluntari pentru a lupta în Siria sperând ca familiile lor să obțină astfel un statut legal în această țară.

Existența posibilă a unei opțiuni pentru familiile de refugiați afgani, sau chiar a unor condiționări de participare a tinerilor, inclusiv copiilor, la războiul din Siria contra obținerea de către familiile lor a dreptului de reședință în Iran și a unui statut reglementat, este reprobabilă și condamnată de dreptul internațional, inclusiv de convențiile la care Iranul este parte. Convențiile aferente excluderii din combat și de pe acțiunile din teren și ale protejării copiilor în război fac parte din miezul cel mai strict al angajamentelor și legislației de la nivelul ONU pe care sunt obligate sa le asume, ratifice și respecte toate statele chiar înainte de a fi primite în Organizația Națiunilor Unite. Pentru statele membre, ele sunt semnatare ale convențiilor aferente domeniului încă de la înființarea organizației.

În ceea ce privește statistica și dimensiunea diviziei Fatemiyun al afganilor care luptă pentru regimul Al Assad, fiind recrutați și plătiți de Iran, se ridică – potrivit Tasnim News, agenție afiliată Gardienilor Revoluției – la 14.000 de luptători. Nu există date publice sau informații despre câți dintre cei recrutați sunt minori și câți au sub 15 ani, așa cum nu e cunoscută nici dimensiunea recrutărilor de minori pentru luptele de pe teren din Siria, însă trebuie reținut că recrutarea sau utilizarea în orice fel a copiilor dub 15 ani pentru orice activitate în teatrele de operațiuni militare este considerată crimă de război, potrivit convențiilor internaționale privind protecția copiilor în zonele de conflict. Cu atât mai grav dacă aceștia sunt utilizați drept carne de tun în război, luptând în linia întâi.

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: