Evenimentul Zilei > International > Convorbirile Flynn-Kisliak. Misterul persistă: Cine este Marele Sifon al lui Obama?
Convorbirile Flynn-Kisliak. Misterul persistă: Cine este Marele Sifon al lui Obama?

Convorbirile Flynn-Kisliak. Misterul persistă: Cine este Marele Sifon al lui Obama?

John Ratcliffe, directorul comunității de informații americane, a predat vineri transcrierile declasificate ale convorbirilor lui Michael Flynn cu Serghei Kisliak.

Michael Flynn i-a cerut ambasadorului Rusiei la Washington, la sfârșitul lui 2016, să nu escaladeze conflictul diplomatic cu Statele Unite, dupăc e administrația Obama a ordonat expulzarea a 35 de diplomați ruși din cauza atacurilor cibernetice din timpul campaniei electorale, potrivit transcrierilor convorbirilor, date publicității vineri și citate de Daily Caller.

Flynn i-a cerut ambasadorului Kisliak să răspundă „pe bază de reciprocitate” ordinului dat de administrația Obama, potrivit transcrierii unei convorbiri care a avut loc pe 29 decembrie 2016.

„Avem nevoie de luciditate pentru a depăși situația”, a spus Flynn, afirmând că Statele Unite și Rusia se confruntă cu „o amenințare comună, în Orientul Mijlociu, în acest moment”.

„Nu lăsa ca actuala administrație să ne paralizeze relațiile acum, bine?” a spus Flynn.

Convorbirile telefonice ale lui Flynn cu Kisliak au declanșat o serie de evenimente care l-au făcut în final pe fostul consilier național pentru securitate să pledeze vinovat în ancheta Procurorului Special Mueller pentru că a făcut declarații false către FBI.

Agenții FBI l-au audiat pe Flynn la Casa Albă pe 24 ianuarie 2017, în legătură cu contactele sale cu Kisliak.

Flynn a pledat vinovat pe 1 decembrie 2017 pentru că a făcut declarații false cu ocazia interziului de la Casa Albă. El a revenit asupra acestei mărturii de culpabilitate pe 29 ianuarie, iar ministrul de Justiție a depus o solicitare pentru retragerea acuzațiilor, pe 7 mai.

Flynn a pledat vinovat că a mințit atunci când a declarat agenților FBI că nu i-a cerut lui Kisliak să se abțină de la represalii față de sancțiunile administrației Obama impuse Rusiei, pentru atacurile cibernetice din 2016.

Acordul încheiat cu justiția, pledând vinovat, arată și că Flynn a recunoscut că a mințit spunând că nu își amintește dacă Kisliak i-a spus că „Rusia a decis să-și modereze răspunsul” față de sancțiuni, ca urmare a solicitării lui Flynn.

Transcrierile convorbirilor lui Flynn cu Kisliak arată că acesta a discutat într-adevăr cu ambasadorul rus despre un răspuns moderat al Rusiei la expulzarea de către administrația Obama a 35 de diplomați ruși.

„Chiar nu vreau să ajungem într-o situație… în care facem asta, apoi facem ceva și mai mare, și apoi, știți, toată lumea se va agita, și fiecare va încerca să facă pe grozavul”, a spus Flynn, conform transcrierii.

FBI a înregistrat această convorbire în timpul supravegherii lui Kisliak.

Potrivit unui sumar al FBI privind interviul cu Flynn de la Casa Albă, generalul în retragere american a afirmat că nu își mai amintește dacă a vorbit cu Kisliak despre expulzarea diplomaților.

„FLYNN a declarat că este posibil să fi discutat cu KISLIAK pe această temă, dar dacă a făcut-o, nu își mai amintește”, a scris în sumar Peter Strzok, unul dintre agenții FBI care l-au audiat pe Flynn pe 15 februarie 2017.

„FLYNN a reflectat și a declarat că nu crede că a avut cu KISLIAK o discuție pe această temă și că nu știa că expulzările urmau să aibă loc. FLYNN a declarat că nu a avut cu KISLIAK o discuție prelungită, în care să îi ceară să nu facă ceva anume.”

Fostul director al FBI, James Comey, a declarat în fața Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților, pe 2 martie 2017, că nu este sigur dacă Flynn i-a mințit pe agenții FBI în legătură cu convorbirile sale cu Kisliak.

Richard Grenell, predecesorul lui Ratcliffe, a înceout declasificarea transcrierilor săptămâna trecută.

Grenell a declasificat de asemenea și notele de subsol ale raportului Inspectorului General al Departamentului de Justiție în legătură cu ancheta FBI asupra echipei de campanie a lui Trump, care demonstrează că FBI avea dovezi despre posibilele dezinformări din dosarul realizat de Christopher Steele.

Grenell a declasificat și lista cu oficiali ai administrației Obama care au depus cereri pentru a obține informații despre Flynn.

Un mister pe care transcrierile nu îl lămuresc este cine din administrația Obama a transmis către presă detalii despre convorbirea Flynn-Kisliak.

Pe 12 ianuarie 2017, editorialistul Washington Post, David Ignatius, a relatat că un important oficial din guvernul american a oferit amănunte ale convorbirii telefonice a lui Flynn cu ambasadorul rus Kisliak.