Horia Georgescu, preşedintele Agenției Naţionale de Integritate (ANI) a confimat că cercetarea deschisă de inspectorii din subordinea sa, în cazul Radu Mazăre (PSD), primarul Constanţei, implică şi verificarea conturilor deschise în străinătate. De asemenea vor fi verificate şi conturile fratelui acestuia, senatorul Alexandru Mazăre (PSD). Potrvit DNA, cei doi fraţi ar fi primit mita de 175.000 de euro în conturile personale deschise la Israel Discount Bank.

Mită fără frontiere

Banii proveneau de la omul de afaceri Avraham Morgenstern și au fost dați prin intermediul unui off-shore din Liechtenstein, controlat de Elan Schwartzenberg, fostul soț al vedetei TV Mihaela Rădulescu. În schimbul banilor, edilul ar fi favorizat societatea lui Morgenstern la atribuirea unui contract public. „Datele care sunt relaţionate cu conturi în afara ţării sunt dificil de obţinut, pentru că presupun proceduri foarte îndelungate, 1-2 ani, chiar şi 3 ani … Avem pe rol verificări și căutam sume în afara țării”, a declarat Georgescu.

Cazul Roșca-Stănescu

Şeful ANI a explicat că are o colaborare bună în acest caz cu DNA. „Eu nu pot să fac referire la persoane, dar am avut foarte multe situaţii în care ANI fie a cerut confiscarea unor sume de bani, fie a sesizat Parchetul pentru fals în declaraţii…Acum avem pe rol 72 de cazuri, care au ajuns în fața instanței cu averi nejustificate de 17,5 milioane de euro”, a declarat Georgescu. Şeful ANI a reamintit cazul senatorului Sorin Roşca Stănescu, în care ANI a descoperit conturi în Elveţia şi a fost sesizat Pachetul pentru fals în declaraţii.

Curtea Supremă va judeca, în această săptămână, contestația DNA, și va decide dacă Radu Mazăre va fi cercetat în libertate sau va fi arestat.

Baroni PSD trași la indigo

Horia Georgescu a mai explicat că într-un alt caz mediatizat, al președintelui CJ Mehedinți, Adrian Duicu (PSD), dosarul acestuia de conflict de interese se află pe rolul Curții Supreme. Baronul este arestat preventiv pentru trafic de influență, una din acuzațiile DNA fiind aceea că a încercat să cumpere o sentință favorabilă în dosarul în care se judecă cu ANI. Curtea de Apel Craiova i-a dat dreptate lui Adrian Duicu. „Am declarat recurs. Este un caz similar cu cel al lui Constantin Nicolescu”, a explicat șeful ANI. Fostul șef al CJ Argeș, Constantin Nicolescu, a câștigat inițial procesul la Curtea de Apel Târgu Mureș, dar a pierdut la Curtea Supremă.