Evenimentul Zilei > Social > Controversa Johnson & Johnson. Vaccinul este sigur și eficient, anunță oficialii. Avertismentul EMA
Controversa Johnson & Johnson. Vaccinul este sigur și eficient, anunță oficialii. Avertismentul EMA

Controversa Johnson & Johnson. Vaccinul este sigur și eficient, anunță oficialii. Avertismentul EMA

Anunțul survine la doar o zi după ce Agenţia Europeană a Medicamentului, EMA, a anunţat că la efectele secundare rare ale acestui produs pot fi adăugate cheagurile de sânge.

RO Vaccinare: Beneficiile sunt mai mari decât riscurile

Raportul risc-beneficiu pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Johnson &Johnson, denumit “COVID-19 Vaccine Janssen”, rămâne nemodificat, potrivit informațiilor publicate pe pagina de Facebook a platformei RO Vaccinare.

Apariția unor afecțiuni care asociază tromboză și trombocitopenie a fost întâlnită extrem de rar în cazul pacienților vaccinați cu acest ser: au fost raportate 8 cazuri în SUA după 7 milioane de administrări. Aceste afecțiuni au fost întâlnite mai frecvent la persoane cu vârstă sub 60 ani, majoritar femei, în primele 3 săptămâni de la vaccinare.

Nu au fost identificaţi factorii care predispun la tromboze

Până în prezent nu au fost identificați factori de risc care să predispună la apariția acestor incidente. Informațiile despre produs vor fi actualizate pentru a include date de atenționare cu privire la riscul de apariție a trombocitopeniei și tulburărilor de coagulare, precizează autorităţile române.

Vaccinul Johnson & Johnson foloseşte aceeaşi tehnologie, care presupune utilizarea de virus inactivat, ca şi AstraZeneca. Spre deosebire de serul realizat de compania anglo-suedeză, vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză, fără a necesita rapel.

EMA îi avertizează pe cei vaccinaţi să contacteze de urgență medicul dacă sunt constatate următoarele simptome în primele 3 săptămâni de la vaccinare: dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, durere abdominală puternică și persistentă, dureri de cap persistente, vedere încețoșată, pete mici de sânge sub piele la distanță de locul administrării vaccinului.

EMA: Cheagurile de sânge pot fi adăugate la efectele secundare rare ale vaccinului Johnson & Johnson

EMA a stabilit că formarea cheagurilor de sânge ar trebui adăugate la efectele secundare rare ale vaccinului Johnson & Johnson. Cu toate acestea, experții consideră că raportul beneficiu /risc al serului rămâne „pozitiv”.

Comitetul EMA a analizat mai multe probe, incluiv 8 cazuri de tromboze din Statele Unite ale Americii. Printre acestea este și un deces. Toate persoanele cu probleme au sub 60 de ani, majoritatea femei, iar efectele secundare au apărut în cel mult 3 săptămâni de la vaccinare. Până pe 13 aprilie, peste 7 milioane americani s-au vaccinat cu Johnson & Johnson. Instituția va continua să monitorizeze toate vaccinurile folosite în UE.

Prima tranșă din vaccinul Johnson & Johnson a ajuns săptămâna trecută în România, dar nu a fost utilizat imediat. Autoritățile au aşteptat precizările EMA, în condițiile în care agențiile federale din domeniul sănătății din SUA au recomandat suspendarea acestui vaccin, după ce 6 persoane cărora le-a fost inoculat serul au făcut tromboze.

Citește și Beneficii mai mari decât riscuri. EMA  a anunțat reînceperea distribuirii vaccinului Johnson&Johnson în Europa