Evenimentul Zilei > Economie > CONTRADICŢII la nivel ÎNALT pe tema EVAZIUNII. PONTA felicită ANAF pentru rezultate, dar oficialii din FINANŢE nu susţin cifrele
CONTRADICŢII la nivel ÎNALT pe tema EVAZIUNII. PONTA felicită ANAF pentru rezultate, dar oficialii din FINANŢE nu susţin cifrele

CONTRADICŢII la nivel ÎNALT pe tema EVAZIUNII. PONTA felicită ANAF pentru rezultate, dar oficialii din FINANŢE nu susţin cifrele

Premierul Ponta a felicitat Agenţia Naţională de Administratrare Fiscală pentru încasările obţinute din combaterea evaziunii fiscale, care s-ar fi ridicat în 2014 la 6,5 miliarde lei, în condiţiile în care totalul veniturilor bugetare a depăşit cu numai 12 miliarde lei nivelul din 2013, avans doar marginal peste creşterea PIB, scrie Mediafax.

"Aş vrea să continuăm ceea ce s-a făcut foarte bine în 2014, adică venituri suplimentare la bugetul de stat numai din colectarea taxelor şi impozitelor de 9 miliarde lei, în total 12 miliare de de lei am încasat în plus 2014 faţă de 2013. Dar din colectarea taxelor 9 miliarde lei (…) Din cele două taxe suplimentare, şi anume taxa pe construcţii speciale şi acciza, au fost în jur de 2,5 miliarde lei, de restul 6,5 miliarde lei colectate, în jur de 1,3 miliarde de euro, sunt din combaterea evaziunii din anii anteriori", a spus astăzi premierul într-o conferinţă comună cu ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

Oficialii din Ministerul Finanţelor prezenţi la conferinţă nu au putut să explice cum s-a ajuns la concluzia că 6,5 miliarde lei au provenit din combaterea evaziunii fiscale, în condiţiile în care toate veniturile suplimentare indică o creştere nominală de circa 6%, cu foarte puţin peste creşterea nominală a PIB de anul trecut, care stă la baza construcţiei bugetare.

Potrivit estimărilor recente publicate de Comisia Naţională de Prognoză, PIB-ul a înregistrat o creştere nominală de 5,2% în 2014. În condiţiile în care se elimină veniturile de 2,5 miliarde lei provenite din taxele introduse, creşterea totală a veniturilor în 2014 este sub 5%, chiar mai mică decât creşterea nominală a PIB, ceea ce nu susţine ipoteza majorării încasărilor din combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, potrivit datelor prezentate de premier, veniturile bugetare fără noile taxe şi impozite au urcat sub creşterea naturală dată de avansul Produsului Iintern Brut.

Victor Ponta a insistat că obiectivul principal al Finanţelor trebuie să fie combaterea evaziunii fiscale atât pentru a asigura banii necesari la bugetul de stat, cât şi pentru a reduce concurenţa neloială a firmelor care nu-şi achită obligaţiile către stat.

"Din acest puncte de vedere, sarcina pe care o trasez Ministerului Finanţelor, ANAF şi Direcţiei Antifraudă este aceea de a continua să trateze evaziunea fiscală ca un pericol pentru siguranţa naţională. Şi combaterea evaziunii fiscale ca un obiectiv fundamental al Guvernului", a spus Ponta.

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a declarat că, după discuţiile cu şeful ANAF, Gelu Şefan Diaconu, se aşteaptă ca în 2015 încasările bugetare să depăşească cu circa 8 miliarde de lei programul de încasări pentru acest an.

Totodată, Vâlcov a anunţat că, potrivit datelor preliminare, bugetul general consolidat a închis anul trecut cu un deficit de 1,98% din PIB, sub ţinta de 2% convenită cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană în luna decembrie.

Sursa: Mediafax.ro

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.