Evenimentul Zilei > International > Contracronometru cu avionul, pentru fentarea carantinei. Cum s-a terminat aventura celor 158 de pasageri
Contracronometru cu avionul, pentru fentarea carantinei. Cum s-a terminat aventura celor 158 de pasageri

Contracronometru cu avionul, pentru fentarea carantinei. Cum s-a terminat aventura celor 158 de pasageri

Cei 158 de pasageri ai unui zbor al companiei scandinave SAS, între oraşul Nisa (sudul Franţei) şi capitala norvegiană Oslo, au fost nevoiţi să intre în carantină, timp de 10 zile, deși avionul lor a aterizat chiar în momentul în care autorităţile norvegiene anunţau că Franța a intrat în „zona roșie”.

Potrivit înregistrărilor de pe aeroportul din Oslo şi ale SAS, cursa SK4700 a aterizat în capitala Norvegiei fix la miezul nopţii. Site-ul de specialitate FlightRadar24 a consemnat aterizarea pe pista de la Oslo la ora 00.01 locală, 22.01 GMT, cu nouă minute mai devreme decât ora programată.

Dar cum Franța face parte din „zona roșie”, începând cu miezul nopţii, pasagerii sunt obligați să intre în carantină, a explicat pentru France Presse Elisabeth Johansen, consilieră în Ministerul sănătăţii norvegian.

Pasagerii pot intra în carantină la locul de reşedinţă, nu sunt obligați să stea în hoteluri sau la aeroport, a precizat aceasta.

Pasagerii sperau să scape de carantină şi au aplaudat când pilotul le-a comunicat că vor ateriza fix la miezul nopţii, a relatat cotidianul Dagbladet, potrivit agerpres.

Norvegia a anunţat joi că Franţa, Elveţia, Monaco şi Republica Cehă vor intra de a doua zi în „zona roşie” a coronavirusului.

Țările nordice continuă lupta contra Covid-19 fără mască

Potrivit unui studiu, doar 5 – 10% dintre participanții la un sondaj realizat în Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Islanda poartă masca în locurile publice. Și nu e singura măsură de siguranță de care nordicii fac abstracție. Amănunte ne oferă Le Soir.

Chiar și Donald Trump a sfârșit prin a purta mască și purtarea ei se generalizează în lume: totuși, autoritățile din țările nordice (Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Islanda), ca și cei peste 25 de milioane de locuitori, continuă deocamdată să nu poarte mască pentru a combate pandemia de Covid-19.

Pe străzile din Stockholm, din Copenhaga, din Oslo sau din Helsinki sau chiar în supermarketuri, birouri, autobuze și metrou, e greu să găsești persoane care poartă mască, acestea limitându-se la o minoritate infimă, adesea turiști.

Autoritățile nu iau măsuri

Potrivit unui recent sondaj de opinie Yougov, doar 5 până la 10% dintre participanții la sondaj în țările nordice spun că folosesc masca împotriva Covid-19 în locuri publice, o proporție care a rămas stabilă de la începutul crizei, în luna martie. În același timp, această proporție de utilizatori creștea la peste 70 chiar 80% în alte circa 20 de țări urmărite de institutul de sondaj, de la India la Statele Unite, trecând prin Franța.

“Am impresia că dacă guvernul nu spune clar ‘vă sfătuim să purtați mască’, nimeni nu o va face”, estimează Camille Fornaroli, o studentă franțuzoaică, în vârstă de 21 de ani, șocată că vede atât de puține măști la Stockholm, inclusiv în metrou.

Față de coronavirus, Suedia a ales o strategie mai puțin strictă, care i-a lăsat sceptici pe vecinii săi în privința bilanțului (peste 80.000 de cazuri și 5.700 de decese). Dar în refuzul de a recomanda purtarea măștii, țările nordice au fost unanime, chiar dacă apar întrebări în ultimele zile.

“În afara Suediei, sunt foarte puține cazuri în aceste țări. Deci nu dau cu piatra în ei, atâta vreme cât au avut o distanțare socială rezonabilă și trasabilitatea cazurilor se face corect. Dar ar fi un lucru bun de făcut în plus”, explică pentru AFP KK Cheng, epidemiolog la Institutul de cercetări aplicate în sănătate din Birmingham.

Lipsă de eficacitate?

Întrebat marți despre ce l-ar putea face să-și schimbe părerea, epidemiologul șef suedez, Anders Tegnell, a răspuns că mai așteaptă “o formă de dovadă că sunt eficiente”.

Insuficiente dovezi de eficacitate? “Este absolut fals, este iresponsabil și este o încăpățânare”, se supără dl Cheng. ”Dacă cei care gândesc ca el greșesc, acest lucru va costa vieți. Dar dacă eu greșesc, ce rău face asta?”, pledează acest partizan al purtării măștii.

În Danemarca, autoritatea sanitară a recomandat timid masca la începutul lunii iulie după un aviz al OMS. Dar în cazuri foarte limitate, în special când mergi să te testezi la spital sau în mijloacele de transport la revenirea dintr-o zonă de risc.

“La ora actuală, masca nu are sens”, și-a menținut părerea marți directorul Sundhedsstyrelsen /autoritatea sanitară daneză n. trad./, Soren Brostrom. “Dar pe termen mai lung poate fi util în mijloacele de transport sau în altă parte? Trebuie să evaluăm acest lucru, desigur”, a spus el la televiziunea daneză DR.

Aceeași linie în Norvegia sau în Finlanda: nu e o opoziție de principiu, se dau asigurări. “În prezent, suntem într-o situație foarte norocoasă (…). Dar este ceva ce va trebui să luăm în calcul într-un viitor apropiat dacă crește răspândirea”, a declarat pentru AFP Are Stuwitz Berg, medic la autoritatea sanitară norvegiană FHI.

“Problema s-ar putea pune la toamnă, când oamenii se vor întoarce din vacanță”, a explicat Mika Salminen, un responsabil al autorității finlandeze THL”, notează Le Soir .

 

sursa: Agerpres