Contraatac sfios al Parisului

Contraatac sfios al Parisului

Poliţia a intervenit ieri pentru a redeschide o rafinărie, una dintre cele 12 blocate la nivel naţional. Sindicatele franceze ameninţă însă că îşi vor diversifica şi radicaliza protestele.

Guvernul francez a trecut, ieri, la contraofensivă pentru a debloca accesul la principala rafinărie din regiunea pariziană, pe fondul unei acute crize de carburant ce ar mai putea dura alte câteva zile. Poliţiştii au intervenit în forţă pentru a îndepărta persoanele care blocau de mai multe zile intrarea principală a rafinăriei Grandpuits, situată în apropierea capitalei franceze, mai multe persoane fiind rănite în timpul ciocnirilor. Sindicatele au ameninţat însă că mişcarea de protest faţă de reforma sistemului de pensii se află abia la început.

Cu doar câteva ore înainte de votul din Senat asupra unei propuneri de ridicare a vârstei minime de pensionare de la 60 la 62 de ani, liderii de sindicat au chemat ieri populaţia la noi manifestaţii de amploare, programate pentru 28 octombrie şi 6 noiembrie.

"Demonstraţiile nu sunt de-ajuns, trebuie să plusăm, să organizăm o zi de greve atât în sistemul public, cât şi la stat", a declarat Jean-Claude Mailly, liderul sindicatului "Force Ouvriere", citat de Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Protestele par într-adevăr să se radicalizeze pe zi ce trece, după ce, ieri-dimineaţă, 150 de persoane au blocat parţial accesul la centrala nucleară de la Civaux.

Proiectul de lege, adoptat deja de deputaţi, urmează să fie supus votului plenului parlamentului în cursul săptămânii viitoare, după ce ambele Camere convin asupra textului definitiv.

Una din cinci benzinării, fără carburant

Executivul de la Paris a exclus orice măsuri de raţionalizare a combustibilului, subliniind că a dispus importarea unei "cantităţi importante de carburanţi pentru a compensa blocajul survenit la rafinăriile din ţară", scrie AFP.

Întreaga activitate în celelalte 11 rafinării este paralizată şi mai multe depozite de carburant blocate, ceea ce face ca o cincime din staţiile de carburanţi să fie goale, au dezvăluit autorităţile.

Preşedintele Nicolas Sarkozy i-a acuzat joi pe protestatari că "au luat ostatice economia, companiile şi viaţa cotidiană a francezilor de rând". Guvernul speră acum să poată profita de minivacanţa prilejuită de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, care începe vinerea următoare, pentru a slăbi mobilizarea sindicatelor.